28 Март 2024

Вие сте тук

Над 166 хил чешки туристи са посетили България през 2014

19.02.2015

Възможностите за туризъм в България бяха сред акцентите по време на откриването на Международното туристическо изложение „Holiday World“ в Прага. В официалната церемония участва министърът на туризма на Република България Николина Ангелкова, съобщи пресцентърът на министерството. Това е 24-то издание на борсата, която се провежда от днес до 22 февруари.

 

България ще промотира условията си за голф туризъм, което е сериозна пазарна ниша в Чешката република. Това бе една от темите на разговора между министъра на туризма Николина Ангелкова и министъра на регионалното развитие на Чехия Карла Шлехтова. Традиционно чешките туристи имат засилен интерес към летния туризъм, като за миналата година над 166 хиляди души са посетили България. „В страната ни има добри възможности за здравен туризъм, като отчитаме ръст на тези посещения“, каза Николина Ангелкова. За 2013 г. 2 хиляди души са посетили страната с цел здравен туризъм, а за 2014 тези хора са 28 хиляди. „Надявам се и с Чехия да работим за увеличаване на тази тенденция и да обменяме добри практики в развитието на СПА и уелнес туризма“, допълни българският министър. Двете страни ще обменят опит и за промотирането на културно-исторически обекти и маршрути, което е възможност за съживяване на цели региони.

 

Министрите на двете страни се договориха да си сътрудничат за разработване на общи продукти. Министър Ангелкова покани чешкия си колега да прекара ваканцията си в България, за да се увери в условията за туризъм, които има нашата страна. Очаква се министър Шлехтова да вземе участие и в срещата на министрите на туризма от дунавските страни и Балканите, която се организира в София, по инициатива на министър Николина Ангелкова.

 

Ще бъде организирана среща между министрите на туризма и представители на авиационния сектор за развитие на чартърните програми. Това бе договорено на среща между министър Николина Ангелкова и представителите на Световната организация по туризъм – Сабел Гараня, директор регионална програма "Европа", и Карлос Вогелер,  изпълнителен директор за връзки с членовете. Ще се работи и за засилване на интереса към директната линия Прага – София с тенденция да се увеличи честотата на полетите.

 

В рамките на деня министър Николина Ангелкова проведе среща и с генералния директор на държавната Агенция по туризъм Моника Палаткова. Министерството на туризма представя България на Holiday World с рекламен щанд от 42 кв.м., в който участват 3 туристически фирми и 5 общини. На тазгодишното изложение в Прага присъстват 768 изложители от 46 страни.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed