29 Март 2024

Вие сте тук

Музеите са пред затваряне?

21.05.2012

Не е изключено музеи да бъдат затворени след символичните протести, организирани от служителите им в Нощта на музеите, писа в.Класа, позовавайки се на синдиката към КНСБ.

Уредниците настояват за 50% увеличение, за да се изравни  възнаграждението им със  средното за страната. В отворено писмо до медиите представителите на сектора заявяват, че заплащането им е "унизително ниско", обществената роля на професията им е подценявана, а правителството е останало само с "голи обещания" за промени в сектора. „Ние, специалистите в музеите и галериите на България, заявяваме, че кризата в духовността е по-страшна от икономическата криза, че културен туризъм не се прави без музеи, че гилдията ни застарява, че ниските заплати демотивират младите специалисти, че музеите и галериите ни изостават от европейското и световното ниво", пише в мотивите за протеста.

В деня на професионалния си празник работещите в музеи и галерии предупредиха, че липсата на средства за обновяване и модернизиране на музеите и галериите ще доведе до отлив на посетители и поставяне на музеите в периферията на обществения интерес. Посетителите в Националния природонаучен музей в Нощта на музеите останаха неприятно изненадани – завариха заключени решетки. Обяснението на музея е включването на служителите в обявения протест.

По данни на синдикатите заплатите на работещите в музеите висококвалифицирани специалисти - научни сътрудници, уредници, реставратори и художници, са най-ниските от всички категории специалисти с висше образование в България.

Средната работна заплата в националните музеи и галерии е 456 лв., в регионалните и общинските музеи е между 420 и 460 лв., а едва 330 лв. е началното възнаграждение за млад музеен специалист с магистърска степен.

В бранша заетите са около 2500 души, от които 895 са с висше образование – научни сътрудници, реставратори и уредници. Много от тях получават не повече от 420 лв. с 20-годишен трудов стаж. Средната възраст на специалистите била около 45-50 години.

Според проучване на вестник "Класа" музейните работници навсякъде получават ниски заплати. Въпреки това, в Испания минималната заплата на музеен работник е 1100 евро, в големите национални музеи от рода на „Прадо“ и „Тисен“ служителите получават по 1800 евро. Във Великобритания реставратори и изследователи в сферата на музейното дело вземат не по-малко от 2000 паунда месечно. На Острова музеите са безплатни, а достъпът до тях – улеснен. В САЩ за музейните работници се осигурява заплащане не по-ниско от 35 000 долара годишно.

От Министерството на културата обявиха, че догодина заплатите на музейните работници в България ще бъдат увеличени догодина с 20. Според музейните работници това е подигравка с техния труд.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed