19 Апр. 2024

Вие сте тук

Музеите в Стара Загора готови за най-дългата нощ в годината

17.05.2012

 

 

Музеите в Сатар Загора очакват посетители в Нощта на музеите, която тази година е насрочена за 19 май. Повечето от музеите са отворени за възрастни и не толкова големи между 21.00 и 02.00 ч., съобщиха от Туристическия информационен център в града.

 

В съботния ден в Регионалния исторически музей е предвидено връчване на дарителски свидетелства, както и откриване на веществено-документална изложба „105 години Археологическо дружество „Августа Траяна” в Стара Загора“.


Освен постоянната експозиция посетителите ще могат да разгледат гостуващата веществено-документалната изложба „Бързо, точно, срочно” .


Предвидени са и събития на открито – желаещите ще могат да послушат музикални изпълнения на трио „Елеганс” на Античната улица, както и да поседнат в кафенето на открито.


В Култов комплекс „Ески джамия” може да се види изложбата „Архивите на планетата” на Албер Кан. Експозицията представя фотографии от уникален архив, представящи живота на човечеството от миналия век, събирани от френския банкер Албер Кан. Архивът е от 72 000 снимки, направени в периода 1908 – 1930 г., когато Албер Кан лично финансира пътешествия на фотографи в над 50 страни по целия свят. Днес са изложени и се съхраняват в музея му в Париж. Между тях са и 60 фотоса от вългария – цветни снимки от столицата, храм Александър Невски от 1918 г., Мелнишките пирамиди. Фотосите за изложбата са подбрани от известния български фотограф Иво Хаджимишев.


В Къщата-музей „Градски бит ХІХ век” ще бъде представена гостуващата изложба „Шуменката – модерна и красива през ХХ век” . Също там ще има и демонстрации на макиаж за всички, които се интересуват.

В Къща-музей “Гео Милев” ще има Поетичен маратон с участието на поетите Таньо Клисуров, Иван Груев, Кольо Александров, Тильо Тилев. След приключването му посетителите ще могат да разгледат битовата част на музея.



В Художествената галерия в Стара Загора любителите на изобразителното изкуство могат да визят изложба на Никола Хаджитанев, в която ще са представени илюстрации по „Рубаят” на Омар Хаям.


Пак там почитателите на музиката ще могат да се насладят на концерт на Трио Апасионат /пиано, обой, цигулка/.


А Галерия “Артплощад” ще предложи на посетителите си изложба живопис на Джао Жианфей /Китай/

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed