19 Апр. 2024

Вие сте тук

МИЕТ ще осигури допълнително служители в консулството в Москва

20.03.2011

Когато дойдат за ски или море в България, туристите искат да видят и останалата част от страната. Това казаха чужди и български туристи в Банско на закуска с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Министър Трайков покани почиващи от различни държави, за да чуе впечатленията им от курорта, от България и от качеството на туристическото предлагане.

В срещата участваха Леонид Георгиевич (Русия), Ерез Исахров (Израел), Ядренка Йосифовска и съпругът й (Македония), Джонатан Тейлър (Великобритания) и Стоян Стоянов (България). „За мен беше важно да разбера какво мислят тези хора за България и за туристическия й потенциал. Такива срещи не могат да заменят политиките и мерките, които вземаме, но са ориентир за нуждите на туристите и нещата, които ще ги накарат да дойдат отново, подчерта министър Трайков.

Всички участници в срещата споделиха, че харесват природата, харесват хората в Банско, храната, красотата на планината и затова не за първи път почиват у нас. Няма англичанин, който е бил в Банско и след това да не е написал, че ще се върне пак, каза британецът Джонатан Тейлър. Руският турист подчерта, че за тях е важно пътуването да се организира лесно, затова избрали пакетна екскурзия. Македонците идват, защото е близо и удобно, а израелците – защото много техни сънародници са препоръчали „от уста на уста“ Банско през зимата и Рилските езера през лятото.

Основните проблеми пред курорта са свързани с инфраструктура и с опашките на лифтовете. Изграждането на нови съоръжения в курортите е тема, по която дебатира и българското общество. Внимателно трябва да определим границата между развитието на туризма и опазването на природата, коментира министър Трайков. „Разбира се, трябва да се спазват строги екологични норми, но не бива природата да е като музей, до който никой не може да стигне“, подчерта още министърът.

По неговите думи много лесно сме си позволили да загубим къмпингите по морето и на други места в страната. А много хора искат да почиват по този начин и това е един сегмент от туризма, който трябва да се възстанови, коментира Трайков. Чужди и български туристи искат да пътуват – с кола, с каравани, да къмпингуват - и когато човек пътува по такъв начин, ще може да види прекрасните ни тракийски светилища, палатът на Дионисий, мястото, където е пял Орфей, да се наслади на СПА или голф. Това е възможност да развием и останалите сегменти с комплексен продукт, допълни министърът. По думите му е важно в туризма да има осъзната политика и държавата да акцентира там, където по-трудно самият продукт привлича инвестиции, като културно-историческия туризъм например.

Тема на разговора бе и визовият режим за руски туристи в България. Режимът за издаване на визи за руски туристи трябва да бъде максимално либерализиран и опростен, заяви министър Трайков. Засега визите не могат да бъдат премахнати, въпреки че Русия преговаря с ЕС за свободно пътуване. През лятото на 2010 г. МИЕТ от собствения си бюджет плати заплатите на допълнителни служители, които да бъдат командировани в консулския отдел в Москва. През 2010 г. 30% повече руските туристи са посетили страната ни. Сега започват разговори с МВнР за новия летен сезон, когато искаме да намерим механизъм за максимално бързо и опростено издаване на визи, каза още Трайков.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed