29 Март 2024

Вие сте тук

Мианма забрани изкачването на древни храмове в Баган

23.02.2016

Мианма вече няма да позволява на туристите да изкачват древните храмове в Баган, за да се опазят тези паметници на културата, предадоха ДПА и Франс прес.


Храмовете в Баган, много от които са на над 1000 години, са една от най-важните колекции от будистка архитектура в света. Те също така са основна туристическа атракция в развиващата се страна.


Експерти обаче критикуват ръководството на обекта, че осигурява на туристите почти неограничен достъп, а ЮНЕСКО отхвърли молбата храмовете да бъдат включени в списъка на световното културно наследство главно заради няколко козметични реставрации.


Съобщението на министерството на културата на Мианма е направено, след като китайска компания в сектора на здравеопазването организира корпоративно събитие на върха на пагода. Видео от събитието бе пуснато в социалните медии на 16 февруари.


Забраната за изкачването на храмовете и пагодите влиза в сила от 1 март, уточниха държавни медии, позовавайки се на министерството.


Представители на туристическия бранш отбелязват, че забраната ще се отрази значително върху сектора.


Една от основните причини, поради които тук идват туристи, особено от чужбина, е да се насладят на изгрева или залеза от древните пагоди, посочи Вин Цзау Чо, председател на Асоциацията на туристическите гидове в Баган. По думите му мярката ще разочарова туристите.


Туроператорите поискаха правителството да сведе забраната до храмовете, които непосредствено са застрашени, и да се позволи достъп на туристите до по-здравите обекти.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed