19 Апр. 2024

Вие сте тук

Международната природозащитна организация WWF навършва 50 години

29.04.2011

WWF, най-влиятелната природозащитна организация в света, днес празнува 50 години от създаването си, но отново обърна внимание, че опазването на планетата в следващия половин век ще зависи от сериозни решения от страна на политическите лидери и бизнеса, както и от подкрепата на местните общности и потребителите.

Започнала като малка група от ентусиасти, загрижени за природата, WWF израстна до една от най-големите и уважавани независими природозащитни организации, която работи в повече от 100 държави на пет континента и е подкрепена от 5 милиона доброволци.

 С дейността си през изминалия половин век WWF е опазила повече от 1 милиард хектара гори и е спасила от изчезване множество застрашени видове. WWF, чието съкращение означава Световен фонд за дивата природа, е в основата на създаването на организации като Съвета за управление на риболова (Marine Stewardship Council - MSC), които помогнаха на цели отрасли да се ориентират към по-устойчиво развитие.

 Ние сме много благодарни на всички хора, правителства, неправителствени организации и бизнес лидери, които ни подкрепят и ни помагат в постигането на целите ни. Нашият успех е и техен успех, каза генералният директор на WWF Джим Лийп. Посветили сме усилията си на защитата на природата и е нужно постоянно да се развиваме, за да постигнем дългосрочен успех”, добави той.

 WWF е създател на кампанията „Часът на Земята” - най-голямата инициатива против климатичните промени, която тази година обедини над 1 млрд. души по целия свят. За четирите години от своето съществуване „Часът на Земята” се превърна от регионално събитие в универсално послание за надежда и действие, мотивирано от колективната воля на света да защити природата.

В България WWF работи вече близо 15 години. Дейността й в страната е продължение на глобалните цели на организацията - опазване и възстановяване на дивата природа и биологичното разнообразие и установяване на правила за устойчиво развитие не само в България, но и в целия регион. Сред приоритетите на WWF в България са защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

 Като част от коалицията „За да остане природа в България”, създадена преди пет години, WWF работи за опазване от посегателства на защитената природа на страната.

 Заплахи като климатичните промени и увеличаващата се загуба на биоразнообразие налагат все повече усилия от страна на екипа на WWF.Ние сме горди от постиженията си до момента”, каза още Джим Лийп. „Светът обаче се променя и WWF също се нуждае от промяна, за да върви напред и да се справя с новите предизвикателства.

 Паралелно с работата си със своите традиционни партньори от правителствения сектор и неправителствените структури, WWF все повече развива контактите си с бизнеса с цел подпомагане на развитието на устойчиво поведение в корпоративния сектор.

 Катастрофалните промени в климата все още могат да се избегнат, макар ме данните от различни изследвания показват, че обемът на емисиите парникови газове продължава да нараства, най-горещото десетилетие в световната история е започнало през 1990 г., а ледът в Северния ледовит океан е намалял до най-ниските познати досега нива.

 Освен това, според доклада „Жива планета” на WWF, който е един от най-авторитетните и старите инструменти за отчитане на биологичното разнообразие, се наблюдава глобално намаляване на биоразнообразието с почти 30% между 1970 и 2007 г.

 WWF няма илюзии за предизвикателствата и задачите, които стоят пред нас, за това колко спешни и важни са те, както и от колко много помощ имаме нужда, твърди Йоланда Какабадзе, президент на WWF. Нека празнуваме днес, но да се върнем бързо към нашата работа да подпомагаме създаването на свят, където хората живеят в хармония с природата”, допълва тя.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed