19 Апр. 2024

Вие сте тук

Медитацията повишавала ефективността на събитията

11.04.2011

Дори десетминутна медитация преди делова среща може значитено да повиши ефективността на събитието: запаметяването на информацията се повишава средно с 12,5%, а при единична задача – над 2 пъти. Това са изводите на автори на проучване, направена по поръчка на конвеншън бюрото в Киото, съобщава successfulmeetings.com.
«Всичко се обяснява елементарно – ако чашата с чай вече е пълна, няма смисъл да я доливатей», казва преподобният Мацуяма, дзен-будистки свещеник, който е помагал на конвеншън бюрото в Киото да осъществи проучването. «Хората, които идват за участие в семинари и делови срещи, често са изморени, след дългото пътуване, потиснати от стреса на работното си място. Ако трябва да получат нова информация, те трябва да освободят в съзнанието си място за нея. Прости упражнения по медитация могат да дата необходимия ефект.

Започнете с няколко дълбоки вдишвания, успокойте се. Ще видите, че разликата е съществена и че ще получите много положителна енергия, допълва Мацуяма.

В рамките на проучването е събрана група от 20 души, които често участват в делови срещи. С групата са проведени пет паралелни упражнения, включващи тестове за запаметяване, произношение, разбиране и слухово възприемане на два етапа тпо 12 дни всеки.
По време на първия етап не е извършвана педварителна подготовка, а по време на втория преди всяко занятие е имало 10-минутен сеанс по медитация.

«Резултатите на проучване са изненадващи», коментира представител на бюрота Джейм Кент. «В Япония медитацията е традиционно развита и ние сме радостни, че някои от най-добрите школи за медитация и преподаватели са тук и можем да ги използваме. Отнасяме се към резултатите от проучванията много сериозно и влагаме много усилия, за да ги приложим при бъдещи събития и срещи», – добавя той.
По думите на Кент, въпреки големия спад в MICE индустрията след земетресенията, цунамито и радиацията, конвеншън бюрото в Киото започва кампания. Календарът на деловите прояви започва да се стабилизира след последните сътресения в страната. Въпреки това възстановяването е по-бавно, отколкото би ни се искало, казва той.


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed