28 Март 2024

Вие сте тук

Мегасъбитията – във фокуса на срещата на министрите на туризма в Лондон

05.11.2014

„Туризъм и мегасъбития: Изграждане на трайно наследство“ е тема на тазгодишната срещата на министрите на туризма,  която се проведе в рамките на туристическото изложение World Travel Market в Лондон. Събитието бе под председателството на Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм (СОТ), която бе съорганизатор на министерската среща. В него участва и заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката и енергетиката.

 

Обсъдени бяха създаването на адекватна инфраструктура за развитие на туризма, както и глобалните предизвикателства пред отрасъла. Големите събития  (напр. олимпиада, световно първенство, световна купа и други), които с естествена реклама за приемащата страна, трябва да се използват за максимално промотиране на туризма. Това бе основния извод, до който стигнаха министрите. За пример бяха посочени първенствата в Пекин, Сочи и Барселона, които носят средства за своите държави и с които се решават ключови проблеми, свързани с инфраструктурата, пречиствателните станции, хотелските бази и други. “Всяко спортно или културно събитие, всеки конгрес изгражда своеобразен бранд на приемащата страна, регион или град, подчерта генералният секретар на СОТ Талеб Рифай.

 

Министрите се обединиха около три ключови сфери: логистика, сигурност и обслужване, които определят по-нататъшното развитие на туризма както на глобално, така и на национално и регионално ниво. Обсъдена бе и нарастващата роля на туристическото райониране, където спецификата на регионите с типичните за тях продукти ще привличат самостоятелна аудитория.

 

На състояла се среща между генералния секретар на СОТ и заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев бе обсъдено повторно посещение на Талеб Рифай в България, както и продължаване на успешното сътрудничество и най-вече на работата по разработване на националния мастер план на туристическата индустрия в страната, в това число и въвеждането на системата ЕСТИ. Обсъдена бе и възможността български студенти, изучаващи специалност туризъм, да имат стажове в Световната организация по туризъм. По време на своята официална визита в България  Талеб Рифай бе удостоен с почетното звание “доктор хонорис кауза“ на Университета за национално и световно стопанство и СОТ осигури незабавен и безплатен достъп на българския университет до собствените си статистически и информационни архиви.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed