19 Апр. 2024

Вие сте тук

Македонците ядат най-много хляб, чушки, картофи, пиле и дини

02.06.2015

Хляб, пилешко месо, картофи, зеле и дини са главните хранителни продукти на македонската трапеза, освен краставиците, доматите и чушките, съобщава скопският вестник "Дневник".


Изданието отбелязва, че лютеницата все по-рядко се появява на трапезата, а здравословни храни като пълнозърнест хляб, сушени плодове и морски дарове рядко или изобщо не се появяват на домашните трапези.


Данните са на държавния статистически институт. Според тях от години потребителското меню на македонците не се е променяло, освен количествата храна, която ядат.


Така например миналата година жителите на Македония са яли по-малко хляб, пили са по-малко мляко - на член на домакинството с 2,7 литра по-малко, а по-малко са яли също боб, сирене и ориз. За сметка на това обаче са консумиларали малко повече пилешко и свинско месо.


Статистиката показва, че един македонец миналата година е изял 69,4 кг хляб или с 1,7 кг по-малко от предишната година. Данните сочат също, че един македонец годишно изяжда 28,1 кг картофи или със 700 грама повече в сравнение с 2013 г. Миналата година е нараснала консумацията на чушки и годишно всеки жител на Македония е изял 20,4 кг килограма от този традиционен зеленчук, или със 700 г повече от предишната година, пише в. "Дневник". От месото македонците най-много консумират пилешко - по 7,8 кг на човек или с 900 г повече от предходната година. От плодовете миналата година македонците са изяли по 11 кг ябълки, по 9,6 кг дини, 6 кг банани и 3,4 кг грозде.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed