19 Апр. 2024

Вие сте тук

Летището в Белград ще става хъб

10.05.2015

Главното летище на Белград планира да инвестира през следващите две години 20 милиона евро в разширяване на капацитета, за да се справи с рязкото увеличение в трафика, предаде агенция Ройтерс, като се позова на отговорен сръбски представител. Правителството се надява да привлече кандидати за управление на аеропорта.


Ана Лукович, директор по въпросите на развитието и инвестициите, заяви пред Ройтерс, че крайната цел е Белград да стане "регионален хъб".


Трафикът нарасна от 2013 г., когато авиопревозвачът на Обединените арабски емирства - Етихад еъруейз, купи 49 процента от акциите на задлъжнелия сръбски авиопревозвач ЯТ. Етихад еъруейз прекръсти компанията на Еър Сърбия и въведе нови линии.


"Ние сме близо до изчерпване на нашия капацитет към момента", каза Лукович в интервю. "Затова решихме да започнем краткосрочен инвестиционен цикъл".


Акциите на летище "Никола Тесла", в което държавата притежава 83,15 процента, увеличиха стойността си с близо 40% от края на миналата година в резултат на нарастването на печалбата на 3,4 млрд. динара (28,22 милиона евро) през 2014 г. от 13,3 милиона евро през 2013 г., отбелязва Ройтерс.


По време на десетилетието на войни и санкции при покойния президент Слободан Милошевич летището бе затворено за международен трафик. Миналата година броят на пътниците нарасна с повече от един милион души и се очаква да достигне пет милиона тази година, каза Лукович и допълни, че капацитетът на аеропорта е 5,5 милиона пътници годишно.


Лукович посочи, че летището ще използва 15 милиона евро собствени средства в разширяване на Терминал 2 с изграждането на осем нови зони с изходи и нова зона за пътници. При завършването в средата на 2016 г. терминалът ще може да приема полети на дълги разстояния.


Други два милиона евро ще бъдат използвани за реновиране на Терминал 1, а три милиона евро - за ново оборудване за почистване на сняг и лед.


"След като бъде завършен този инвестиционен цикъл ние ще увеличим капацитета на 7-7,5 милиона пътници годишно", каза Лукович.


Товарните полети на летището са се увеличили с 13% през 2014 г., изпълнявани от Еър Сърбия и Търкиш еърлайнс.
"Ние изживяваме истински бум след трансформацията на националния авиопревозвач", каза Лукович. "Очакваме нов бум със старта на полетите на дълги разстояния".


Полетите на Еър Сърбия са 50% от общия въздушен трафик на летището. Авиопревозвачът се надява да открие линия до САЩ до края на годината.


Правителството казва, че планира да предложи летището на концесия, а най-голямата европейска строителна компания "Винси" вече е изразила интерес, отбелязва Ройтерс.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed