29 Юни 2017

Вие сте тук

Късче история като сувенирБългарските музеи пазят във фондовете си уникални предмети, разказващи историите на различни цивилизации. Пропътували през времето и пространството, тези ценности са били докосвани от личности, които днес определяме като „велики”, от хора, за които сме забравили или от такива, за чието съществуване дори не подозираме.

 

Как едно мънисто с формата на скарабей, създадено във времето, когато в Египет управлява фараон Ментухотеп Четвърти, се е озовало в Родопите, заедно с кехлибарени зърна от Балтийско море?

 

Има ли кой да разкаже интересния им път? И биха ли били нашите съвременници заинтригувани от тази история? Съмнение няма. И кой човек не би искал да отнесе със себе си част от тази история, под формата на сувенир?

 

Скарабеят е открит заедно с 28 кехлибарени зърна в местност близо до смолянското село Любча. „Вдън гори телилейски”, коментира Таня Марева директор на Регионален исторически музей „Стою Шишков”, град Смолян. Находката е датирана от големия български египтолог д-р Васил Добрев, според когото скарабеят е създаден по времето на Ментухотеп Четвърти, управлявал Египет от 1992 до 1985 година.

 

Това стана известно по време на творческа работилница, организирана в рамките на Първия панаир на музейните сувенири, който се проведе в ЕМО „Етър” от 16 до 18 юни. В нея участваха представители на музеи от цялата страна, които обсъдиха практически варианти за превръщането на интересни истории и предмети в сувенири. Музейните работници искат от най-интересните експонати да създадат разказ, който да привлича хората. 

 

Посетителите на музеите от своя страна да предадат историята на своите приятели и да имат желание отново да се върнат.

 

По време на лабораторията участниците получиха задача дя направьт сувенир, свързан с двете уникални ценности – скарабея и кехлибарените зърна. Интересно предложение е да се направи 3D игра, в която скарабеят да пътува през времето и пространството и чрез случващото се да се дава историческа информация.

 

Други участници  дадоха идея да се заложи на същността на скарабея, като символ на постоянно възраждащия се живот. Родопският силивряк е цвете, което дълго време, дори десетилетия, може да бъде в състояние на анабиоза – да остане сухо, а след това отново да се възроди. Съчетаването му със скарабея, също символ на възраждането на живота, е една чудесна идея за сувенир, който посетителите в музея да могат да отнесат със себе си.”Мурсалският чай или меда, с които е известен регионът, могат също се продават под формата на сувенир.

Събитията от А до Я - трето издание

Абонирайте се сега!

Вземете пълен достъп и ще можете да прочетете всички професионални съвети за своя хотел и заведение.Абонирай се!

Реклама

Facebook