28 Март 2024

Вие сте тук

Колко е дълъг пътят от пиколо до генерален мениджър?

08.01.2010

Татяна Велер, HVS International

Как започва кариерата на генералния мениджър? Колко е дълъг пътят от стартовата позиция до креслото на първата фигура в хотела? След анализ на професионалния път на десетки генерални мениджъри в цял свят компанията  HVS International достига до интересни изводи.

За мнозина, които правят първите си стъпки в хотелиерството, мечтаният връх в кариерата е длъжността "генерален мениджър". Други се стремят към позицията CEO (Chief Executive Officer)  в компания за хотелски мениджмънт. Има и хора, чиито амбиции се ограничават с длъжността директор продажби или резервации. Всъщност, на тях много често се срещат огромен брой талантниви служители и истински професионалисти.

Компанията HVS International анализира какъв е професионалният път на генералните мениджъри в различни части на света. Целта бе да се определи колко години са необходими, за да заеме човек тази длъжност. Подробно са проучени данните за 60 професионалисти в хотелиерския бизнес с единствената цел да се установи колко време е нужно, за да се превърне един младеж, започващ кариерата си като пиколо например, до момента, в който той за пръв път ще заеме най-отговорната длъжност в хотела.

Колко години са необходими, за да се постигне тази позиция в различни региони в света? Интересно е, че най-бързо това става в Северна Америка /средно 14,75 години/, а най-бавно – в Азия /16,5 години/. Европа е някъде по средата, като пътят от първата длъжност в хотела до топ-позицията “генерален мениджър” се изминава за 15,8 години.

Причината за тези разлики вероятно се крие в различната привлекателност на професията в различните държави, както и в различните възможности за професионално израстване. Например, благодарение на намаляване на пенсионната възраст в някои държави по-бързо се освобождават места за по-млади кадри и обратното – увеличаването й води до удължаване на пътя до най-високата длъжност в хотелиерството. Освен това трябва да се отчита и степента на развитие на хотелиерството в различните региони. Колкото по-добре е развит този сектор, толкова по-големи са възможностите за кариерно израстване, а следователно и свободните места за млади професионалисти.

Интересно е, че скоростта на движение по стъпалата на кариерата зависи също от началната и общата специализация. Данните за всички професионалисти, включени в извадката, са разделени на 4 основни категории: администрация, ресторант, хотелска част и стажант-мениджъри. И макар тези категории да не изчерпват всички варианти за пътя на бъдещите генерални мениджъри, 97% от тях могат да се класифицират точно по този начин.

Към административните длъжности могат да бъдат отнесени например позициите счетоводител и нощен одитор. В ресторанта това често са помощник-сервитьори и сервитьори, готвачи и помощник-мениджъри храни и напитки. В  хотелската част това могат да са типични позиции като рецепционист, оператор, пиколо, помощнищ фронт-офис мениджър и пр.

Не е учудващо, что във всички региони в света най-бързо  достигат длъжността генерален мениджър хората, които са започнали кариерата си като стажант-мениджъри. Обикновено за тази длъжност се подбират най-добрите студенти в колежите и висшите училища, които през първите няколко години от кариерата си преминават сериозно обучение, базирано върху ротация във всички служби в хотела. Това от своя страна рязко намалява времето, необходимо за изкачване на всички стъпала на кариерната стълбица.

След стажант-мениджърите следват онези, които започват кариерата си в хотелската част – при тях пътят отнема средно 15,3 години. 

Онези, които искат да достигнат позицията генерален мениджър най-сигурно, макар и не най-бързо, ще бъдат улеснени от следното разпределение в зависимост от първоначалната длъжност. Около 40% от всички генерални мениджъри са започнали кариерата си в ресторанта. Това е най-характерно за Европа, където процентът е 55%! В Севенпа Америка най-перспективна стартова позиция е хотелската част, а в Азия популярните начални длъжности са три.

В различните държави работата в хотела има различна престижност и стойност. Въпреки това навсякъде позицията генерален мениджър е уважавана и добре платена. Всъщност, не навсякъде тя е крайна цел. Мнозина СEO (Chief Executive Officers) и COO (Chief Operating Officers) са били генерални мениджъри, преди да достигнат позициите си.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed