29 Март 2024

Вие сте тук

КЗК: В туризма няма нелоялна конкуренция

06.10.2011

Към момента в Комисията за защита на конкуренцията няма преписка за нелоялна конкуренция в онлайн пространството по отношение на продажба на туристически пакети и самолетни билети. Това съобщи Мирослава Маринова от КЗК в рамките на проведената в Хърватия Десета срещна на АБТТА.

Изводът е направен след секторен анализ на туристическата среда в България, извоършен от комисията, която се самосезира след поредица от публикации в печата.

Случаи на картелиране са установени в други сектори на икономиката като производство на хляб, олио и масло например. По думите на Маринова това е направено от големи асоциации с над 2000 производители. Тя припомни, че санкциите в този случай могат да достигнат до 10% от оборота на предприятието.

На въпрос за продажба на самолетни билети чрез информационни и рекламни сайтове, които нямат лиценз за туроператорска или турагентска дейност, Мирослава Маринза ова отговори, че тази дейност не е предмет на проверка от страна на КЗК, а на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, които са упълномощени да предоставят лицензи зао туристическа дейност.

Ако подобни продажби се извършват, това не е нелоялна конкуренция, а незаконна дейност, посочи и председателят на Комисията за международна дейност в АБТТА Христо Гълбачев.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed