28 Март 2024

Вие сте тук

Каменен град ще е новата атракция на Вишеград

28.06.2011

В босненския град Вишеград, край моста на река Дрина, днес официално ще бъде отбелязано началото на строителството на Андричград - каменен град, който ще бъде построен по идея на известния режисьор Емир Кустурица, предаде ТАНЮГ.

Освен Кустурица, многобройните гости и местни жители, на тържеството ще присъстват президентът и премиерът на Република Сръбска Милорад Додик и Александар Джомбич, както и няколко министри от правителството на Република Сръбска.

Андричград ще бъде строен на три етапа. Според плана първият етап трябва да бъде готов до септември 2012 г., а целият проект трябва да бъде напълно готов през 2014 г.

Името на града е вдъхновено от прочутата книга "Мостът на Дрина" на Иво Андрич, носител на Нобелова награда за литература за 1961 г.
Андричград ще се простира на площ 2,5 хектара, а сградите в него ще имат 17 500 кв. м разгърната площ. Основите на града ще бъдат квадратни като в ренесансовите градове в Италия. В центъра ще бъдат най-важните градски институции - община, съд, театър, храмове на трите религии в града, училище, занаятчийски работилници и дюкяни, хан, хотел.

Най-голямата част от проекта ще бъде финансирана от Емир Кустурица, а част от средствата ще бъдат осигурени от правителството на Република Сръбска.

Каменград, както го наричат още, ще бъде използван и за нуждите на заснемането на филм, режисиран от Кустурица, с името "Мостът на Дрина", по романа на Иво Андрич. За изграждането му ще бъдат ангажирани около две хиляди работници и това ще бъде един от най-големите проекти в региона.
Построяването на Андричград ще струва между 20 и 25 конвертируеми марки /една конвертируема марка е равна на един български лев/.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed