19 Апр. 2024

Вие сте тук

Какво сервират за закуска по света

03.06.2012

 

 

ЕВРОПА

Закуската на Стария континент ни е най-позната, но и тук се наблюдават много разлики, в зависимост от региона. Като правило колкото е по-топъл климатът, толкова е по-лека закуската. Ако на юг често се задоволяват с кафе, сок, плодове и филийка, на север отдават предпочитание на по-питателната гореща закуска.


В
Италия традиционната закуска е caffe latte с филийка или бишкоти. В кафетерия за закуска обикновено се сервира капучино с бриош.

Великобритания

Тук закуската е традиционно гореща и с висока хранителна стойност.


Англия. Традиционната full English breakfast включва пържени яйца с боб, домати, гъби, пържен бекон и черен пудинг. Поради това, че е истинска калорийна бомба, тази закуска вече не се сервира ежедневно. Заместват я зърнената закуска с мляко, сок и тост с портокалов конфитюр.

Шотландия. Топлата шотландска закуска включва подобни съставки, към които се добавят картофени кюфтета и бяла кървавица. Овесената каша също е популярна.

Ирландия. Традиционната ирландска закуска включва наденички, парченца бекон, кървавица, бяла наденица, тост или содена питка, чай или кафе. Тези основни продукти се допълват с боксти /картофени тиганици/, пържени гъби, пържен боб с домати.

Обикновено терминът „ирландска закуска“ се употребява за закуска, включваща пържени ястия.

 
Германия

За жителите на Германия традиционната закуска е свързана с кифлички, масло, конфитюр, шунка, варено яйце и кафе. В различните региони обаче се срещат добавки към основното меню - сирена, колбаси, пастети и плодове.

Холандия

Яйца, бекон, вурстове и кифлички с шоколадова посипка са най-честата закуска в Холандия.

Белгия

Закуската на белгийците наподобява онова,с което сутрин се хранят техните съседи французите. Прочутите белгийски гофрети не се сервират на закуска. Сутрешното хранене се свежда до филийки хляб, запечени или не, конфитюри, орехова паста, придружавани от кафе, какао, вода или сокове.

 

Скандинавия  

Тук закуската наподобява германската, като акцентът е върху тоста и датското сирене.

В останалите скандинавски страни закуската включва риба, сирена, яйца, бекон, картофи, сокове, чай или кафе.

Франция

Традиционна домашна закуска включва кроасан, багета с конфитюр, кафе или чай.

Испания

Градските жители в Испания обикновено нямат истинска закуска. Сутрин те се ограничават с тост с конфитюр, най-често от кайсии, а напитката е кафе или кафе с мляко.


Португалия

Португалската pequeno-almoco е два типа: първият обикновено е хапване набързо преди работа, а вторият е празнична закуска. През седмицата йогурт, кафе, хляб, масло, конфитюр и сирене са напълно достатъчни за португалците.

 

 

САЩ и Канада

Американците и канадците обикновено се ограничават с лека закуска през седмицата. Бейгъли, багети, кроасани, зърнени закуски, йогурт и плодове са стандартният микс от продукти в началото на деня.

 

БЛИЗЪК ИЗТОК

В повечето държави от региона за закуска сервират пита лабне, топчета от извара в зехтин и подправки za'atar. Варени яйца, маслини, сирена и боб допълват трапезата.

В Египет по традиция се сервира хранителна закуска ful medames: боб или леща със зехтин, лимонов сок и чесън.

В Турция обикновено закуската също е хранителна: бяло саламурено сирене, домати, черни маслини, хляб с мед и конфитюр, яйца, а напитката е черен чай.

В Израел на закуска обикновено се пие кафе, придружено с бисквити или парче кейк. Любителите на по-питателното сутрешно хранене добавят към тях и традиционната израелска салата от краставици и домати, подправени със зехтин и лимон.

АФРИКА

Традиционната закуска в Африка зависи най-вече от региона, както и от бившето колониално влияние.
В Алжир например типичната закуска е кафе с френска багета, масло и конфитюр.
В
Камерун сутрешното похапване е основно за деня: кифлички, които се консумират с нещо сладко или солено – приемлива добавка са както бобът, така и сиропът. Алтернатива са пържените яйца и омлети.

 


АЗИЯ

Като правило в Азия няма особена разлика между различните хранения, така че и на закуска, и на обяд, и на вечеря може да се сервира едно и също. Има обаче и регионални различия, предизвикани от исторически различия.

Китай

В Китай закуската е толкова важно нещо, че доскоро традиционният поздрав се превеждаше като „Закусихте ли?“ Първото сутрешно хранене тук включва хлебчета на пара, ориз, соево мляко, в което топят пържените парченца хляб. Уличните търговци продават тестени изделия, пържени във фритюрник. Обикновено това са оризови тиганици, пържени палачинки, пирожки, паста и пр. Закуската дим сум, които първоначално се появяват в Хонг Конг, често се сервират като второ хранене за деня.


Индия

В Индия ще намерите богат асортимент от ястия, които се сервират за закуска. Те са различни за различните региони. Британското влияние се изразява в бъркани яйца с много подправки, картофи и лук за закуска. Към тях се добавят пресни плодове и йогурт. В много региони закуската е ориз със зеленчуци и подправки. В Южна Индия се сервират няколко ястия,придружени с питки чапатис и сос чътни. Напитките са чай или кафе с мляко и захар.

Япония

Традиционната японска закуска включва супа мисо с нори, риба на грил, сурово яйце и мариновани зеленчуци.

Корея

В Корея не съществува понятието „закуска“. Сутрешното хранене почти не се различава от онова, което се сервира за обяд. Традиционното кимчи (своеобразна туршия) и ориз са основните ястия.

Малайзия и Сингапур

В Малайзия и Сингапур като традиционна закуска се сервира популярното ястие наси лемак /с ориз, кокосово мляко и лимон/.

Тайланд, Виетнам и Камбоджа

Супата е традиционно ястие за закуска. Уличните търговци и многобройните заведения предлагат най-разнообразни видове супа, придружени от ориз.


АВСТРАЛИЯ

Обичайната австралийска закуска напомня сутрешното хранене в западноевропейските държави. Но заради по-топлия климат закуската обикновено е доста лека. Зърнена закуска, тостове, плодове и плодови сокове са онова, което дава сили на австралийците през деня.

ЛАТИНСКА АМЕРИКА

Мексико

Някога закуската била преди изгрев слънце, затова се свеждала до топла напитка и хляб. По-късно през деня се сервирали ястия с яйца, месо, боб, тортили, печива и плодове. Днес втората закуска е заместена от лек лънч, а мексиканската закуска може да е както лека, така и хранителна, в зависимост от случая и индивида. Вместо популярната у нас шкембе чорба в Мексико се сервира Menudo – гулаш от дреболии, който се смята както за ястие за закуска, така и добро средство за изтрезняване.

Истински калейдоскоп от закуски по света ще намерите на страницата ни на Фейсбук, а повече за закуската в хотела - в следващия брой на THExperts

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed