24 Апр. 2024

Вие сте тук

Индийски щат ще привлича любители на екотуризма

19.01.2012

 

 

Снимка: Амиш Пател


 

Близо 360 любители на птици, професионалисти и студенти се събраха за участие в започналата днес Втора конференция на  тема "Наблюдение на птици  в индийския град Ахмедабад. Близо 100 от тях са пристигнали от 38 държави от различни континенти.


Трима българи, сред които и представител на THExperts, са поканени на конференцията.


Идеята да се организира тук конгрес на орнитолозите и любителите на птици не е случайна. От една страна, Индия през посли екотуризъм"едните години се стреми да избяга от имиджа, с който е познава в света и да се позиционира като целогодишна дестинация за практически всякакъв вид туризъм – културен, еко-, приключенски и пр.


От друга, това е сезонът, в който на територията на щат Гуджарат, където се провежда пътуващата конференция, се събират стотици хиляди прелетни птици. Те могат да бъдат наблюдавани не само в природните паркове и резервати, но на територията на целия щат. Докато пътуваха от летището към хотела, орнитолозите се надпреварваха да откриват с бинокъл интересни екземпляри, гледайки ги през прозорците на автобуса. През следващите два дни ще е още по-вълнуващо и за природолюбителите, и за журналистите, защото ще могат да наблюдават пернатите в естествените им местообитания – крайморските заливи, езера и заблатени местности. Те ще бъдат разделени на три групи, които ще посетят различни влажни зони в щата.


Министърът на туризма на щат Гуджарат Джей Нараян Виас заяви при откриването на конференцията, че щатът се налага като еко-дестинация, подслонила огромен брой видове. Тук идват да зимуват над 520 вида птици, които са истинска находка за любителите.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed