16 Апр. 2024

Вие сте тук

Изтича срокът за предложения към проектозакона за туризма

26.04.2011

Днес изтича срокът, в който браншовите организации в туризма могат да внасят предложения за промени в проектозакона за туризъм, предложен от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. От представянето му в края на февруари и публикуването му на сайта на министерството до днес течеше обществено обкъждане, по време на което заинтересованите страни можеха да предлагат промени и корекции.

Проектозаконът предвижда разширяване на обектите и дейностите, които трябва да бъдат ли цензирани, както и на обхвата на националния туристически регистър. Част от промените са по искане на туристическия бизнес. Според него се увеличават хотелите и местата за настаняване, които подлежат на задължителна категоризация. Така звезди вече ще получават и апартхотелите, апартаментите за гости, хостели и др., които досега не попадаха в обсега на закона.

Вид сертификация в закона се предвижда и за обектите, занимаващи се с балнео и СПА туризъм. Всички хотели и самостоятелни обекти в курорти или градове ще могат да се наричат медикал СПА, СПА или уелнес, само след като получат сертификация от икономическото министерство.

Промени в туроператорската дейност

На задължителна регистрация вече ще бъдат подлагани и всички фирми, предлагащи туроператорски услуги само в интернет. Туроператори от други държави на ЕС, които искат еднократно или временно да извършват услуги в България, ще трябва писмено да уведомят икономическия министър и да бъдат добавени към туристическия регистър.

Лицензи ще се въведат и за някои професии, свързани с туристическия бизнес. Екскурзоводите ще трябва да получат сертификат за упражняване на дейността от професионално сдружение, като ще бъдат разделени на няколко степени - екскурзоводи-водачи, национални екскурзоводи, местни екскурзоводи и екскурзоводи в музеи.

Подобни сертификати ще се издават и на планинските водачи и ски инструкторите. Предвижда се всички тези дейности да бъдат добавени в националния туристически регистър, поддържан от икономическото министерство. В него ще трябва да се вписват и всички неправителствени сдружения в сектора.

Проектозаконът предвижда и промяна в управлението на туристическата реклама на страната, която досега се осъществяваше от икономическото министерство. Според текстовете предстои да се създаде държавно предприятие "Българска туристическа организация". Първоначалната идея беше то да се ръководи от представители на държавата, но според новия текст в неговия управителен съвет ще бъдат включени по един представител на националните туристически сдружения на хотелиерите и туроператорите. Именно участието на бизнеса според икономическото министерство ще доведе до "по-голяма целесъобразност и ефективност при разходването на публичните средства, както и по-висока отговорност на управлението в туризма".

Същевременно страната се предвижда да бъде разделена на туристически региони, които също целят реклама на сектора. Те ще се управляват от организации, сформирани между местните туристически сдружения, общините и областните управи.

Професионални организации

Проектозаконът за туризма предвижда създаването на две национални браншови сдружения - на хотелиери и на туроператори. В тях трябва да членуват всички други сдружения от същия бранш.

В проекта е записано, че "член на браншово туристическо сдружение не може да бъде едновременно член на друго браншово туристическо сдружение от същия сектор", което на практика означава, че един хотелиер не може да участва в две или повече хотелиерски организации. От икономическото министерство казват, че това разграничаване е само за целите на закона и е важно, защото "всички пряко влияят при вземането на решения, свързани с управлението на сектора".

Според представители на туристическия бизнес в закона има много положителни неща, но има и  недомислици, които трябва да бъдат изчистени. Въпрос на време е да видим дали министерството ще се вслуша в гласа на бранша.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed