19 Апр. 2024

Вие сте тук

Изложбата „Дунав – истинската река” на WWF се открива едновременно в София и Русе

27.06.2011

 Международната природозащитна организация WWF открива фотоизложбата „Дунав – истинската река” едновременно в София и Русе през тази седмица по случай Международния ден на река Дунав - 29 юни, съобщиха от организацията.

Изложбите съдържат повече от 30 фотографии от долното течение на Дунав, дело на шестима фотографи от четири държави:

 - Александър Иванов – известен с албума си „България отвисоко”

- Иво Зафиров – един от утвърдените фотографи на дива природа в България

- Даниел Петреску и Себастиан Бугариу (Румъния) – двама от най-популярните румънски фотографи, запечатали природата на Дунав

- Антон Форауер (Австрия) и Мишел Гюнтер (Франция) – от години снимат местата по цял свят, където WWF работи

 

След пролома Железни врата и големите язовири между Сърбия и Румъния реката забавя своя ход и дава началото на Долен Дунав. Тук реката е величествена и истинска. В Европа това е последната запазена свободно течаща река. Плетеницата от речни ръкави, острови и блата е смайваща. Животът е навсякъде. Дунав е многообразен, както и хората, с които той е съществувал в единство през вековете. Днес от нашите решения - корабите, големите язовири, замърсяването на водата - зависи дали в Долен Дунав това единство ще бъде съхранено или пътищата на хората и реката ще се разделят, казват природозащитниците от WWF.

В София фотографиите ще бъдат изложени в градината пред Народния театър от днес до 10 юли 2011 г.

Фотоизложбата в Русе ще бъде открита в Доходното здание на 29 юни 2011 г. Очаква се на откриването да присъстват румънският посланик  Антон Пакурецу, кметът на Русе Божидар Йотов и регионалният координатор на WWF за Русе Мая Тодорова.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed