29 Март 2024

Вие сте тук

Зимните ни курорти искат повече турски и руски туристи

18.04.2011

Зимните ни курорти настояват за облекчаване на визовия режим за туристи от Турция и Русия, а националната реклама да се преориентира към нови дестинации поради спада на посещения от традиционните пазари като Великобритания и Ирландия заради финансовата кризата. В същото време националната реклама  да се преориентира от телевизионни канали, чиито зрители са предимно бизнес туристи, към такива, които се гледат от семейства и най-вече жени. Причината е, че България е позната предимно като дестинация за начинаещи скиори и за семейна почивка, а точно този вид почивка се избира от жените, поясни Нели Сандалска,  председател на Съвета на директорите на "Бороспорт". Ако привлечем само една малка част от скиорите на Истанбул в България, можем да си осигурим ръст от 3-4 на сто средната заетост на базата през зимния сезон, каза Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД.

Резултатите от зимния сезон и очакванията за следващата зима бяха днес официално оповестени пред журналисти на кръгла маса, организирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Страната се нуждае от целенасочена и адекватна национална туристическа реклама, подчерта Нели Сандалска. Тя отбеляза, че Турция е потенциален пазар за зимния туризъм и страната ни може да разчита от там да дойдат високоплатежни клиенти. България според нея трябва да обърне поглед и към гостите от Румъния, Македония, Сърбия и най-вече към българите, за да разнообрази пазара на зимния си туризъм.

Според  Мариан Беляков зимният сезон би трябвало да започва по-рано - например от средата на ноември или началото на декември. За да стане това, курортът ще продължи да инвестира средства, най-вече за осигуряване на по-мощни системи за изкуствен сняг. По думите му само за курорта разчетите показват необходимост от допълнителни вложения от 300 - 400 хиляди лева. Подобни инвестиции са оправдани също и заради климатичните промени, поради които специалистите смятат, че изкуственият сняг ще е бъдещето на зимните курорти.

Диверсификацията на зимните пазари не може да бъде ефективна без преодоляването на визовите проблеми за турските и руските граждани, отбелязаха деловите среди от туризма. Турция и Хърватия вече имат безвизов режим с Русия, а това са основните конкуренти на България, напомниха от българския бизнес.

По данни на туристическия бранш през последните седем - осем години цените на хотелиерските и ски-услугите са замразени или има минимално увеличение. Сандалска съобщи, че тези услуги не могат да се продадат на реално по-високи си цени, заради липса на търсене, но подобна е политиката и в другите зимни курортни в Австрия, Италия, Андора.

Спадът на чуждестранните пазари донякъде се компенсира от посещенията на българите, отбелязаха от ски курортите. Боровец ("Бороспорт" и хотел "Рила") и Пампорово отчитат ръст на българските посещения от около 45%. Увеличение от 30% на гръцки, турски и румънски туристи има в Пампорово, докато  от Боровец съобщават за спад в гръцките туристи. От Банско отчетоха положителното влияние на организирането на международни състезания в курорта, но заявиха, че в тази област страната ни чувствително изостава от сходни дестинации в Европа.

Значително са се увеличили посещенията на туристи от Румъния (113 110, ръст 9,3%), Македония (80 560, ръст 30,7%), Сърбия (47 901, ръст 28,1%), Германия (26 241, ръст 18,6%), Турция (46 029, ръст 0,8%), Русия (32 541, 11,8% ръст), Украйна (15 485, 16,4% ръст), Франция (10 583, 29,7% ръст), Израел (8 247, 25,9% ръст), САЩ (6 629, ръст 13,7%). Намаление през зимния туристически сезон 2010-2011 г. има при посещенията от Гърция – 172 845 туристи (-5.2%), Великобритания – 35 704 туристи (-3%), Италия – 13 531 туристи (-20.7%). Данни за изминалия зимен сезон бяха предоставени от г-жа Ива Якимова, Ръководител на проект „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм” на МИЕТ. 

За почивка и ваканции България е посетена между декември и март от 412 хил. чуждестранни туристи или с 6,9% повече от миналата година. С цел бизнес са пристигнали 156 хил. туристи или с 5,7% повече, докато гостуванията са намалели с 4,2% до 31 хил. души.

С изключение на Пампарово във всички курорти има спад приходите от български туристи. Единствено в Пампорово е регистриран ръст на приходите на местния пазар в размер на 5% .

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed