20 Апр. 2024

Вие сте тук

За първи път България се представи с два щанда на EMITT в Истанбул

30.01.2014

Кметът на града разгледа първо българската експозиция и получи покана да посети страната ни

 

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев присъства на откриването на 18-ото издание на международното изложение EMITT/ 2014 (East Mediterranean International Travel & Tourism Exhibition) в Истанбул, съобщи пресцентърът на МИЕ. То е една от 5-те най-големи специализирани борси в света и тази година представя над 4 000 изложителя от 71 страни на 61 хиляди кв. м. изложбена площ. В церемонията за официалния старт  на форума участва министърът на културата и туризма на Турция Омер Челик и др. 

 

Кметът на града Кадир Топбаш разгледа първо българския щанд в основната зала и бе поканен от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев да посети отново страната ни. Двамата се поздравиха за успехите си в туризма и почти еднаквия ръст на туристи през последната година – над 5%.

 

За първи път България се представя тук с два щанда – общотематичен и за ски туризъм, изтъкна Ботев. Той допълни,  че в много кратки срокове са били подготвени филм и много рекламни материали за България изцяло на турски език. Смятаме, че страната ни трябва да има единно брандиране и единно послание в туризма, акцентира зам.-министърът.

 

Представители на туристическия бранш в Турция проявяват засилен интерес към България, подчерта зам.-министър Ботев след срещата си днес и с Ела Атакан и Езра Терзиоглу от ръководството на Турската асоциация на туроператорите и турагенти (TURSAB). Интересът е взаимен, допълни Ботев. Според него преди няколко години туристическият поток е бил по-силно ориентиран от България към Турция и много българи са предпочитали да прекарват лятото в южната ни съседка. Сега се наблюдава обратна тенденция, особено по отношение на зимните почивки. Най-голямото повишение сред притока на чуждестранни туристи е при турските ни гости, поясни зам.-министърът – над 61% за зимен сезон 2012/2013 г. Българските ски курорти са най-близките до европейската част на Истанбул и могат да станат „прощъпулник“  на млади семейства и децата им в ски уменията. Пистите в Родопите, Чепеларе, Пампорово са доста полегати и перфектни за начинаещи, а курорти като Банско и Боровец вече са доказани международни брандове с многобройни престижни състезания, включително за европейската и световната ски купи. Българските ски учители са сред най-подготвените в Европа, имат много добра практика и са квалифицирани да работят с деца, младежи и начинаещи. Нашите ски училища и учители имат пълен лиценз от ISIA (Международната асоциация на ски инструкторите), което им дава право да практикуват във всички зимни курорти в Европа.

 

Ела Атакан увери, че  TURSAB планира да посети с водещи туристически компании Банско и България, за да разгледат възможностите за допълнителни туристически услуги в региона – балнео- и СПА, голф и др. Двете страни се договориха в първата половина на тази година асоциацията да излъчи делегация, която да посети Варна и Североизточна България, а страната ни да покаже нови маршрути за турските клиенти.

Тези планове съвпадат с проекта, по който работим от няколко месеца с Turkish airlines, съобщи зам.-министър Ботев. Промотираме Варна като подходяща дестинация за турските авиолинии, така че да се организират редовни директни полети Истанбул-Варна-Констанца-Истанбул. Той прогнозира, че са възможни впоследствие и допълнителни триъгълни комбинации, при които Варна да свързва и други градове в Европа с Истанбул.

 

 

 

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed