29 Март 2024

Вие сте тук

Законът за туризма – предпоследно

20.06.2012

 

 

След като правителството одобри в сряда проектозакона за туризма, документът ще бъде внесен за гласуване в Народното събрание. Последният вариант, приет от кабинета след дълго обсъждане, не се различава особено от онзи, с който сме запознати от многобройните му представяния през есента и зимата.


Сега от парламента зависи дали промените ще станат факт или ще претърпят нови метаморфози.

Какво ще се промени, ако депутатите гласуват сегашния вариант на закона?

 

  1. Хотелите ще трябва да защитават звездите си на всеки пет години. Идеята е с това да се осигури допълнителен контрол и стимул за високо качество на обслужване.

  2. Ще подлежат на категоризация и апартхотелите, апартаментите за гости и хостелите, които досега бяха извън системата и конкурираха нелоялно традиционните хотели.

  3. СПА хотелите, както и всички СПА обекти подлежат на сертифициране. Специална наредба ще уточни критериите за сертифициране. На онези, които не отговарят на изискванията, ще бъде забранено използването на определенията СПА, уелнес и др.

  4. Въвежда се лицензиране и за туроператори, които работят само във виртуална среда. Досега поради пропуски в законовата база те не подлежаха на лицензиране. Засега не е ясно дали ще подлежат на лицензиране и сайтовете за колективно пазаруване, повечето от които предлагат пакетни почивки и ваканции. Не е ясно и дали законът ще регламентира по някакъв начин дейността на компании, регистрирани в чужбина, но опериращи с хотели на територията на България. В момента те създават нелоялна конкуренция по отношение на българските туроператори, тъй като не облагат услугата си с ДДС, коментираха туроператори. Улеснение за бранша би лира възможността за издаване на електронен ваучер, ако бъдат опростени условията за това.

  5. Въвеждат се специални изисквания към образованието и професионалната подготовка на екскурзоводи, планински водачи и ски учители. Те ще трябва да покрият определени норми за квалификация, които допълнително ще бъдат уточнени в отделна наредба.

  6. Кетъринг компаниите ще трябва да бъдат вписани в националния туристически регистър. Те трябва да отговарят на определени изисквания за квалификация на персонала, предлагани услуги. Това също ще стане в отделна наредба.

  7. С новия проект се преразпределят и задълженията по категоризацията. Всички хотели над 3 звезди, апартхотелите, вилните и туристическите селища, както и хижите ще получават категоризацията си от икономическото министерство. Кметовете в общините пък ще категоризират хотелите с 1 и 2 звезди, както и всички хостели, семейни хотели, мотели, пансиони, почивни станции, стаи и апартаменти за гости и др. Към местните администрации преминава още категоризацията на къмпингите и заведенията от 1 до 3 звезди.    

  8. Създават се туристически райони, които ще се управляват от специални организации. В тях ще могат да участват сдружения на хотелиери,        туроператори, общини и други свързани с отрасъла организации и ще бъдат доброволни. Идеята е да бъдат създадени условия за по-добра реклама на отделните туристически райони в страната и чужбина.

            

Тези и други промени в закона бяха подкрепени като цяло от бранша на среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев преди дни. Дискусията бе последната стъпка за изглаждане на спорни текстове от проектозакона преди внасянето му в МС. Ключов момент в нея бе постигането на консенсус по предложеното въвеждане на туристическо райониране на страната. Целта е да се формират регионални туристически продукти, които да се рекламират и популяризират със своите специфики.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed