29 Март 2024

Вие сте тук

Задължителната застраховка на туроператора скача от 3 до 7 пъти

23.01.2012

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма предлага промени в Наредбата за условията и реда за сключване на задължителна застраховка, покриваща отговорност на туроператора, съобщиха от министерството. Корекциите ще повишат сигурността на потребителите при организиране на пътувания с обща цена. С промените се детайлизира скалата на декларирания оборот на туроператорите, спрямо който се определят минималните нива на застрахователни суми. Едновременно с това се увеличават изискваните минимуми за застрахователните суми, като за различните нива на оборот завишението е между 3 и 7 пъти.

При деклариран годишен оборот от предходната година до 100 000 лв. се предлага застрахователната сума да стане 50 000 лв. Според вносителите най-високото ниво трябва да бъде 1.4 млн. лв. (при годишен оборот над 3 млн. лв.).

Измененията в наредбата въвеждат и специален минимален праг на застрахователната сума по полицата за туроператорите, които предоставят организирано пътуване с обща цена, с включен чартърен полет. В тези случаи застрахователната сума също се изчислява според оборота, но не може да бъде по-малка от 500 000 лева.

Туроператорът се задължава да уведоми застрахователя, с който има сключен договор, и да сключи анекс за увеличаване на застрахователната сума при надвишаване на декларирания оборот за предходната година. Туроператорът включва в оборота и пропорционална част от стойността на чартъра, който е закупил за своите туристи, независимо дали той се продава от други туроператори или туристически агенти.    

Промените се мотивират с това, че равнища на оборот на туроператора, въведени с наредбата от 01.01.2003 г.,  вече не съответстват на актуалните обеми в сектора  и не могат да гарантират цялостно покриване на евентурални щети при настъпване на застрахователно събитие.

След одобрение от Министерския съвет новата наредба ще влезе в сила от момента на обнародването й в Държавен вестник. Действащите към тази дата застрахователни договори трябва в двумесечен срок да бъдат анексирани или подновени в съответствие с новите прагове.

Предложения по него можете да изпратите в 14-дневен срок на имейл: ma.ivanova@mee.government.bg.

Изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за сключване на задължителна застраховка, покриваща отговорност на туроператора може да бъде намерен в сайта на МИЕТ, секция „За обществено обсъждане“: http://www.mi.government.bg/bg/discussion-news/miet-zasilva-zashtitata-n...

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed