25 Апр. 2024

Вие сте тук

Ентусиасти отглеждат шафран в България

06.01.2016

Ще измести ли най-скъпата подправка - шафранът, "златото" на Родопите - тютюна? От месеци в Кърджалийския регион се говори за производство на шафран - най-скъпата подправка по тегло в света, добивана от близълцата в цветовете на шафрановия минзухар. Това е новата алтернатива, която местните търсят.


След като е култивиран успешно в Гърция, ентусиасти от Кърджалийско вярват в успеха на отглеждането му и в България. Водени от икономически интерес, те решават да проверят сами дали "червеното злато" може да замени "златото" на Родопите - тютюна. Техните първи стъпки са преди да бъдат извършени агропроучвания.

 
Едва от около година опитната станция по земеделие в Кърджали експериментира с отглеждане на шафран при български климатични условия. Периодът не е достатъчен да се направи оценка, защото културата е многогодишна и изисква по-дълъг период на отглеждане, за да се твърди, че ще има добив, коментира д-р Елица Благоева, главен асистент в станцията. 


Засега шафранът вирее добре, презимува добре, но за добив и за икономическа обосновка, трябват поне 3-4 години, казва тя. Някои ентусиасти обаче вече са създали малки експериментални полета. Мнозина от тях вярват, че след няколко години шафранът ще измести тютюна в Родопите като алтернативен вид поминък.


През миналата година един от тях е засадил 1,2 дка земя с шафранов минзухар, влагайки няколко хиляди лева в обработка на земята. Само луковиците струват 3 000 лв., като всички са закупени в чужбина.  Трудности има и със сушенето и пакетирането  на скъпата подправка, тъй като страната ни не разполага с необходимата техника. Ако бъде внесена, не се очакват проблеми с пласирането, тъй като търсенето в света е огромно.

Деветдесет на сто от производството на шафран в световен мащаб е в Иран, затова ирански специалисти са били поканени да посетят Родопите.  След като се запознали с насажденията и взели проби от почвите за изследване, те предложили да направят в Кърджалийско фабрика за пакетиране на шафран за чай и подправки. Ще чистим цветовете, ще сушим ирански шафран тук и ще използваме старите ирански клиенти за шафрана, който ще се произвежда в България, обясняват местните производители. Според тях с иранска помощ България до 5 години може да е в челната петорка по производство в света.


Шафранът съдържа над 150 етерични и ароматни съединения, по данни на експертите. Историята на отглеждането на шафрана стига над 3000 години в миналото. Още минойците са обрисували шафрана в дворцови фрески около 1500-1600 г. пр. н. е., представяйки употребата му като лекарство. Той расте при естествени условия в Югозападна Азия. Годишно в света се произвеждат около 300 тона шафран. Сред основните производители са Иран, Испания, Индия, Гърция, Азербайджан, Мароко и Италия.


Източник: БТА

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed