20 Апр. 2024

Вие сте тук

Екопътека е открита край Момчиловци

29.10.2011

Екопътека край с. Момчиловци възпроизвежда пътя на Тодю от известната родопска песен "Торнал е Тодю" /"Тръгнал е Тодю"/, съобщиха от кметството в Момчиловци. С новата пътека се превръща в туристическа атракция скалата край селото, описана в песента като "Кърджалийскен камень" /"Кърджалийският камък"/.

Туристическият маршрут "Торнал е Тодю" е с лека трудност на изкачване, пресъздавайки духа на песента и бавните пешеходни преходи на Тодю. Първата спирка от екопътеката е именно местността "Кърджалийският камък", откъдето в миналото е минавал пътят на всички родопски гурбетчии. За разлика от Тодю, който се върнал обратно след почивка при известния камък, туристите продължават по пътеката до другия скален феномен край селото - "Дупчов камък". В маршрута е включено и посещение на параклиса "Св. Петка". Общата дължина на екопътеката "Торнал е Тодю" е около 4 км, представяйки песента, легенди и изключително красиви изгледи от върхове край Момчиловци, обясняват от кметството. Пътеката е изградена по проект, изпълняван от читалището "Светлина" в Момчиловци, а официалното откриване на маршрута е на 31 октомври.

Емблематичната родопска песен "Руфинка болна легнала" също е използвана като туристическа реклама, уточняват от кметството в с. Могилица. Драматичната песен е по действителен случай, а възпятата красавица Руфинка е живяла в началото на 20-и век в Попрелка. Местни жители разказват като легенда история на трагичната любов на Руфинка и нейния любим, а гробът й е превърнат в туристическа забележителност. За туристите е особено интересно да видят предавания от поколения разказ, че на гроба на Руфинка винаги цъфти нежно бяло цвете, което оцелява и при най-суровите времена.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed