19 Апр. 2024

Вие сте тук

Един самолет с руски туристи излетя от Бургас, останалите остават блокирани

10.09.2011

Един самолет с руски туристи замина с близо ден закъснение от Бургас. Стотици други остават блокирани на летището в Бургас заради конфликт между „България Ер“ и „Алма Тур“, съобщи bTV.

Четири полета, с които около 650 руски туристи трябваше да се завърнат от България в Санкт Петербург и Москва, бяха отменени вчера за неопределено време. Туристите бяха настанени в хотели за сметка на туроператора. Забавянето на поне два от полетите е свързано с финансови разногласия между авиокомпания „България Ер” и приемащия туроператор „Алма Тур”, поясни телевизията.

Транспортният министър пристигна спешно в Бургас. Той заяви пред камерата на bTV, че ако не се разберат авиокомпанията и Алма Тур, държавата ще плати полетите, но и превозвачът, и туроператорът ще понесат санкции. По думите му и на двамата ще бъдат отнети лицензите. В неделя има четири полета, в понеделник – пет, така че ситуацията нараства лавинообразно, каза още министърът.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов екипи от три министерства работят за разрешаването на проблема с блокираните на бургаското летище туристи, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Екипите са от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Министерство на външните работи.

Във връзка с изтичане на визите на някои от чуждите граждани, екип от Министерство на външните работи също работи по случая. Министър-председателят Бойко Борисов е категоричен, че ако не се постигне споразумение, лицензите на всички участници в скандала трябва да се отнемат.

Софийската градска прокуратура започна проверка, за да установи дали ситуацията не е провокирана от неправомерни действия на Алма Тур.

 

Междувременно РИА Новости цитира говорителя на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина, според която „Авиокомпанията е избрала удобен момент за скандала: летният сезон приключва и парите са събрани. Това е издевателство над пътниците, които бяха вкарани в конфликта между два стопански обекта. Руските авиационни власти трябва да протестират срещу българските си колеги”, изтъкна Тюрина.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed