18 Апр. 2024

Вие сте тук

Европа против падане на пълната забрана за пушене

23.09.2013

Намеренията на правителството да облекчи  пълната забрана на тютюнопушене на обществени места в България ще бъде посрещнато негативно от Европейската комисия (ЕК). Това става известно от отговор на еврокомисаря по здравеопазването Тонио Борг до българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова, съобщиха от пресцентъра на политическата партия.

 

Според Комисията подобни действия противоречат на усилията, полагани на равнище Европейски съюз (ЕС) за създаване на среда без тютюнев дим на обществени места.

 

Данни от проучвания, финансирани от Комисията, показват, че тютюнът е причината за близо 700 хил. случая на преждевременна смърт в ЕС всяка година. Съгласно консервативните оценки, през 2002 г. в ЕС са починали 79 хил. възрастни, сред които 19 хил. непушачи, поради излагане на тютюнев дим у дома (72 хил.) и на работното си място (7.3 хил.).

 

Препоръката относно среда без тютюнев дим приканва държавите-членки на ЕС да въведат мерки за защита на своите граждани срещу вторичния тютюнев дим не по-късно от ноември 2012 г. Въпреки, че тази препоръка не е правно обвързваща, България е страна по Рамковата конвенция за контрол на тютюна.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed