29 Март 2024

Вие сте тук

Държава и бизнес искат туризмът да излезе на светло

20.10.2015

Какъв е делът на сивия сектор в туризма? По някои данни – 50%, по други – 60%, а по някои – дори над 70%. Проблемът със сивия сектор в българския туризъм бе във фокуса на дискусия „Бизнес на светло", организирана от КРИБ и КНСБ.

 

Над 30% от икономиката на България е в сивия сектор, а в туризма дори е по-висок, подчерта председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. България се нарежда на първо място по дял на сивата икономика сред страните в ЕС, посочи той168 милиарда евро приходи от ДДСне са влезли в бюджета на ЕС, а общият обем на сивата икономика в общността се изчислява на 454 милиарда еврое нивото на сивата икономика в общността.

 

Въпреки че туристическата индустрия създава 12% от брутния вътрешен продукт, голяма част от приходите не стигат до държавата. Този сектор трябва да излезе максимално на светло, категоричен бе Кирил Домусчиев. Колкото повече приходи имало в бюджета, толкова повее пари щели да отиват за реклама, инфраструктура и стимули за бизнеса.

 

Максимум 6 браншови органидации втуризмасе предвижда да останат с новите проектопромени в Закона за туризма, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя заяви това в отговор на призива на Домусчиев бизнесът да се обедини, тъй като разединението на туристическия бранш е сред проблем в туризма. По официални данни броят на регистрираните организации в туризма вече надхвърли 200 – нещо, което пречи на ефективното управление на отрасъла.

 

Сред другите подготвяни промени в закона са драстично нарастващите глоби за нерегламентирано предлагане на туристически услуги. Предстои и приемането на нова концепция за управление на плажовете.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed