29 Март 2024

Вие сте тук

Дъмпингът може да стане причина за фалити на туроператори

25.10.2011

Дъмпингът е една от причините за фалити на туроператори, показва проучване на пазара на туристическите услуги, проведено от RATA-news . Туроператорите се опасяват, че на руския пазар ще продължат фалитите на техни колеги, при това не само на малки, но и на големи туроператори заради продължаващия дъмпинг.

Според водещи туроператори дъмпингът е основна причина за фалити, защото чрез непрекъснатото понижаване на цените сами се вкарват в капана. Непрекъснати промоции могат да си позволят само с развити туристически държави с устойчива структура на туристическия бизнес, пхосочва Александър Преображенски, генерален директор на «Магазин путешествий». Ценовите войни носят загуба на 90% от туроператорите, смята той. Според директора на «АРТ-тур» Дмитрий Арутюнов дъмпингът е опасен за туроператорите не само поради финансовите загуби, които носи, защото корозира целия пазар.

Според генералния директор на „Ванд Интернешънъл“ Татяна Ванд заради дъмпинга в края на сезона туроператорите задлъжняват и на авиокомпаниите, и на чуждестранните си партньори, а в някои случаи и на банките, но година след година продължават да си играят ценовите игри. Според нея след шумния фалит на големия руски туроператор „Капитал Тур“ целият едър туроператорски бизнес в Русия е заплашен от същото.

Според Александър Преображенски парадоксът на ситуацията е в това, че ако миналата година очевидният аутсайдер е била компанията „Капитал Тур“, чиито действия предизвиквали опасенията на мнозина, днес подозрението пада върху едва ли не всички компании от първата десятка в Русия, които съществуват от години.

Само преди дни български туроператори, които пожелаха да не бъдат цитирани, изразиха мнението, че фалитът на „Алма Тур“ до голяма степен е свързан с дъмпинговата политика на компанията по отношение на чартърните полети. На ред са и други „дъмпингари“, прогнозираха туроператори.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed