19 Апр. 2024

Вие сте тук

Доц.Стоян Маринов: пазарната конюнктура е благоприятна за България

28.03.2016

Хотелският бизнес прогнозира добър сезон, мотивирайки очакванията си с пазарната конюнктура, която е благоприятна за България: предвижднията за отлив  на туристи не само от Турция и от Египет, но и от други средиземноморски дестинации в Северна Африка. Тези туристи се очаква да се пренасочват към конкурентни дестинации - Гърция, Хърватия, както и България. Това посочва доц. Стоян Маринов,  преподавател в катедра "Икономика и организация на туризма" в Икономическия университет-Варна и член на на Управителния съвет на Варненската туристическа камара, цитиран от БТА. Затова според него можем да сме умерени оптимисти за предстоящия летен сезон.

 

България ще посрещне 400-450 хиляди туристи повече в сравнение с миналата година. Разпределението по пазари е около 30% за германския, още толкова – за руския, приблизително по 10 на сто на румънския, скандинавския и британския, прогнозира експертът. Според него засиленото търсене, което се очаква към България, може да стимулира по-висока заетост преди и след сезона.

 

Той припомня, че миналата година въпреки кризата юли и август  хотелите по българското Черноморие бяха пълни. Ниска беше заетостта преди и след сезона, което принуди хотелите да правят промоции и корекция на цените си и резултатът беше по-малко приходи.


По данни на туроператори ранните записвания от германския пазар към момента са с 20% повече, отколкото към същия момент на миналата година. А това означава, че през този сезон ще имаме повече германски туристи. Сериозен е и заявеният ръст от руския пазар.

 

През миналата година руският пазар ни обърна гръб, а германците предпочетоха Турция, привлечени от качеството на предлагания продукт там, припомня доц.Стоян Маринов. Това доведе до 95 хиляди германци  и 130 хиляди руски туристи по-малко. Ако добавим и спада с 30 хиляди украински туристи и англичани, загубата се очертава на около 340 хиляди туристи през 2015 г. в сравнение с предходната година.

 

Тази година очакванията са за възстановяване на тази загуба с малък ръст. С други думи, през сезона ще посрещнем 400-450 хиляди туристи повече в сравнение с миналата година, посочва Стоян Маринов.

 

Според него проблемите в туризма идват от обслужването и дейностите свързани с него - въпросът с кадрите, отношенията, които възникват между хотелиери и концесионери на плажа, между хотелиери, предлагащи ол инклузив и собствениците на самостоятелни обекти за хранене.


За този сезон министерството на туризма прави опити донякъде да реши проблемните места. Едно от тях е преминаването на плажовете към министерството. Това означава, че ще има и по-засилен контрол дали се спазват договореностите и правилата, които вървят с концесионните договори. В промените в Закона за туризма, които предстои да бъдат приети, се предвижда и създаване на инспекторат по туризъм, който да бъде допълнителен контролен орган, защото досега качеството на обслужването се контролираше от Комисията на потребителите. Сега ще има и втори контролен орган, който според експерта  ще повиши равнището на обслужването.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed