25 Апр. 2024

Вие сте тук

Допълнителните такси за багаж били законни

23.01.2014

Допълнителните такси на авиокомпаниите за чекиране на багаж са в съответствие със законодателството в ЕС, заяви днес високопоставен юрист в препоръка до Съда на ЕС, цитиран от ДПА.


Съдът бе сезиран да се произнесе по въпроса от Испания, където има закон, забраняващ такива такси. Предмет на спора е случай, в който испанската нискотарифна компания Вуелинг (Vueling) таксува жена с 40 евро за чек-ин на два багажа през уебсайта й.
Генералният адвокат на съда Ив Бот изтъква като аргумент, че проверката и регистрацията на багажа е търговска услуга, предлагана от авиокомпаниите - за разлика от ръчния багаж, който не може да бъде таксуван, тъй като няма разходи за проверяването, проследяването и съхранението му.


Въпреки че авиокомпаниите имат право да въвеждат такива такси, те трябва да бъдат задължени да съобщават за тях по "ясен, прозрачен и недвусмислен начин" в началото на процедурата за резервация, предоставяйки на клиентите избор да приемат или откажат таксите, твърди Бот.

 

Последната дума по случая имат съдиите в Съда на ЕС, но те обикновено следват съвета на генералните адвокати, посочва ДПА.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed