20 Апр. 2024

Вие сте тук

Доброволци ще чистят Западната порта на антична Сердика в събота

14.04.2011

zapadna porta na Serdica pochistcane

Инициативата „Римски съботник II” се провежда от фондация „Америка за България” и сдружение „Потомци”

Граждани доброволци ще се включат в почистването на археологическия комплекс „Западна порта на Сердика” тази събота в столицата, съобщиха ог фондация "Америка за България". Инициативата „Римски съботник II”, провеждана от Фондация „Америка за България” и сдружение „Потомци”, ще стартира в 10:00 ч. в историческия център на столицата, зад Католическия храм „Св. Йосиф” . Обектът е определян за изключително важен елемент от общата археологическа карта на антична Сердика.

Събитието „Римски съботник II” е отворено за всички граждани, загрижени за съдбата на културно-историческото наследство на столицата и страната. Кампанията се провежда с подкрепата на Столичния инспекторат като продължение на акцията „Римски съботник”, организирана през октомври 2010 г. Тогава 75 граждани изчистиха изцяло терена на римския мавзолей в кв. „Лозенец”, отстранявайки 6 тона растителност.

Целта на инициативата е да събуди интереса и да провокира желание да познаваме и да се гордеем с богатото археологическо наследство на България и да полагаме грижа за неговото съхранение,” казаха организаторите Ивелина Кючукова и Андрей Врабчев от сдружение „Потомци”. „Само така те могат да се почувстват директно съпричастни и отговорни към тези културни ценности”.

България има уникални предимства за развитие на културен туризъм и привличане на чуждестранни туристи. Затова Фондация „Америка за България” с радост подкрепя инициативи, свързани с опазването на културно-историческото наследство на страната и утвърждаването й като дестинация за културен туризъм”, каза г-жа Десислава Тальокова, Изпълнителен директор на Фондация „Америка за България”.

Комплексът „Западна порта на Сердика” е част от историко-археологическия резерват „Антична Сердика и Средновековен Средец”. Разкопки на обекта са направени през 70-80 те години на ХХ век, като част от материалите са публикувани, а друга са съхранени в музеите. Обектът е изключително важен елемент от общата археологическа карта на антична Сердика. В комплекса „Западна порта на Сердика” се включват голям градски участък от западната крепостна стена и главната крепостна порта, както и други архитектурни, крепостни и благоустройствени съоръжения. През 1975 г. там е открит in situ важен епиграфски паметник – надпис върху голям варовиков блок, благодарение на който се датира с точност изграждането на крепостната стена в края на II век, свързвайки я с имената на римските императори Марк Аврелий и Луций Аврелий Комод.

Фондация „Америка за България е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Една от целите на фондацията е да подкрепя археологически проекти в България, които привличат повече местни и чуждестранни посетители, заинтересовани от богатите археологически съкровища на страната. Фондацията предвижда да финансира разработването и експонирането на подбрани археологически паметници, много от които ще се превърнат в обекти със световна значимост.  

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed