19 Апр. 2024

Вие сте тук

Дните на австрийската култура и изкуство стартират в Бургас

13.05.2014

С театралната постановка на ГПНЕ „Гьоте” - „Училище – твоето бъдеще!” от Алекса Тисмайер, тази вечер  стартират  Дните на австрийската култура и изкуство в Бургас. Организатори са  Община Бургас, посолството на Австрия в България и Сдружение „Приятели на Австрия в Бургас“.

        

Утре жителите и гостите на Бургас ще се срещнат с творчеството на формацията „eXtracello“. Репертоарът на забележителните музиканти включва произведения от Ренесанса, през класиката до джаз поп и рок.

 

На третия ден, посветен на австрийската култура и изкуство, в Бургас ще бъде представен австрийският игрален филм „ШЪРЛИ: Представа за реалност” на режисъора Густав Дойч. В лентата оживяват 13 картини на Едуард Хопър, които  „разказват“ моменти от живота на несъществуващата актриса Шърли.

 

Проф. Владко Мурдаров ще представи книгата „Младост между две войни” на Фердинанд Брукнер на 16 май. А възпитаниците на НУМСИ „Проф. П. ВЛАДИГЕРОВ” ще представят на публиката „Виенска приказка” – концерт – спектакъл с музиката на великите майстори на класицизма на 17 май от 11.00 часа в зала „Петя Дубарова“ в КЦ „Морско Казино“.

 

Друг акцент в програмата на дните  са „Деветте музи на изкуствата“ на 19 май. В този амбициозен проект, в който се преплитат слово, танц и музика, участват проф. Хикмет Мехмедов, Пепа Седларска, Калина Телянова, Недко Георгиев, Мария Цветкова и Благовеста Рядкова.

 

На 20 май любителите на театралното изкуство ще имат възможност да се насладят на представлението на Петер Турини „Най-сетне край”.

 

Вечер, посветена на австрийската литература, са подготвили студио „Митични птици” при НЧ „Любен Каравилов 1940” на 21 май. Ще бъдат представени световните австрийски писатели Елиас Канети, Стефан Цвайг, Томас Бернхард, Елфриде Йелинек.

 

Финал в програмата ще е концертът на 22 май на  Симфоничния оркестър на Държавна опера Бургас, с диригент Иван Кожухаров и солист: Йерица Стекласа – сопран /Австрия/.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed