19 Апр. 2024

Вие сте тук

Дневник: Нови такси може да оскъпят самолетните билети

04.04.2011

Самолетните билети за полети от и до България може да се увеличат заради въвеждането на три нови летищни такси. Те се плащат от авиомпаниите, но се калкулират в цената на пътуванията, пише в днешния си брой вестник "Дневник".

Според вестника това следва от  предложените изменения на Закона за гражданското въздухоплаване, изготвени от министерството на транспорта. Размерът им ще се определя от правителството след приемането на закона.

Новите такси се мотивират с  изискване на Европейската комисия за по-прозрачно определяне на вземанията на авиокомпаниите.  Такси за шум, за сигурност и за използване на част от навигационните системи за кацане са новите плащания, които се предвижда да бъдат въведени. Парите от такса шум ще се ползват от операторите за финансиране на мерки за намаляването му в околностите на летищата като например изолиращи стени.

Предлага се още най-голямото българско летище - софийското, да може да определя само таксите си, а не както сега това да се прави от правителството. Това ще става след консултации с авиокомпаниите, а евентуални спорове ще се решават от дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" към министерството на транспорта. "Тепърва ръководството на летище София ще решава дали да увеличи таксите. От друга страна, това е едно от малкото европейски летища, на което размерът на вземанията не е актуализиран с години", каза Кичев.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed