29 Март 2024

Вие сте тук

Димитър Димитров: Северното Черноморие има потенциал за изграждане на къмпингите

12.04.2011

camping seaside 

Добруджанското  Черноморие има голям потенциал за изграждане на къмпинги. То остана единствено в България незасегнато от безразборното и масово строителство. Освен това районът се отличава с красива и девствена природа, каза пред радио „Фокус“- Варна председателят на браншовата асоциация „Хотелиери и ресторантьори”, регион Североизточен – център Добрич, Димитър Димитров.

В новия закон за туризма, който е обявен за обществено обсъждане в момента, е отделено особено внимание и на къмпингите. Има интерес от страна на други държави с традиции в тази област да ни помогнат в организирането на къмпингуването, каза още Димитров. Той посочи, че в страни като Италия, Гърция и Турция, къмпингите са широко разпространени. Възможно е да бъдат изградени и у нас много къмпинги. За момента обаче съществуват редица пречки и проблеми, например терените и тяхната собственост.

И в момента в Добричко има къмпинги, но те не могат да бъдат категоризирани, защото не отговарят на необходимите условия. Такива къмпинги функционират, но предлагат по-малко услуги, съответно са и с по-малко звезди. Един популярен сред чужденците, но е сред българите къмпинг се намира в местността „Икантълъка”, община Каварна. На мястото отсядат и румънски туристи, които сами пристигат с луксозните си каравани. Любители на сърфа и на колоезденето от Австрия и Германия също избират този къмпинг в летните месеци заради отдалечеността му от пренаселените и шумни курортни комплекси. Всички съществуващи в момента къмпинги по добруджанското морско крайбрежие се намират в зоната между Балчик и село Дуранкулак, община Шабла.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed