28 Март 2024

Вие сте тук

Делян Добрев: Туризмът е надеждата за българската икономика през 2012

14.06.2012

Туризмът е секторът, който ни дава "лъч надежда" в 2012 г. - очакваме ръст на туристите между 5 и 8 процента. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Хасково. Надяваме се за годината да имаме близо два процента ръст на икономиката, въпреки че първите три месеца са по-слаби от нашите очаквания - имаме 0,5 процента ръст, допълни министърът.

 

Той уточни, че най-голям ръст се очаква от руския пазар - около 20 процента, а от Беларус ръстът на туристите най-вероятно ще е над 100 процента. "В туризма очакваме за поредна година отново ръст на броя на туристите, а легловата база до края на юни ще бъде запълнена 100 процента. Всички очаквания са за един много успешен сезон", отбеляза министърът.

 

По думите на Добрев от всичките му посещения в страната и от разговорите му с предприемачи като един от първите проблеми се очертава квалификацията на работната сила. "Според мен преди да обсъжда темата как да помогне на бизнеса, държавата трябва да изчисти далеч по-сериозният проблем - как да не му пречи. И тук - регулативните режими, колко бързо работи държавната администрация, колко качествено му предоставя услуги - може би е втората тема след квалификацията на работната сила", отбеляза министърът.

 

В момента в България се изпълняват или са изпълнени проекти за 11,8 милиарда лева, което е над 75 процента от цялата финансова рамка на програмния период от 2007 - 2013 г., посочи Дончев. Според него това е оптимистичен резултат, защото "имаме право да договаряме до края на 2013 г. и имаме право да плащаме до 2015 г.".


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed