20 Апр. 2024

Вие сте тук

Два пъти повече сделки с хотели през 2010 г. В Европа

23.03.2011

Сделките с хотели на пазара на недвижима собственост са нараснали повече от два пъти в Европа в сравнение с предходната година. От 3,1 млрд евро обемът продажби е скочил на 6,5 млрд евро, сочи доклад на консултантската компания HVS.

Макар че това е доказателство за нарасналата активност на пазара, продажбите все още не са достигнали до равнищата от 2006 г., когато сделките са били 20 млрд евро. Стойността е по-ниска и от средногодишните продажби през последното десетилетие – 10 млрд евро, се казва в доклада.

В Европа са осъществени 80 транзакции на стойност над 7,5 млн евро. Сменена е собствеността на общо 589 хотела с над 60 хил. Хотелски стаи.

През миналата година Великобритания остава най-активен инвестиционен пазар по отношение на хотелите. Само там са извършени сделки с хотели на стойност 1,9 млрд евро.

На второ място са скандинавските държави с 1,2 млрд евро, следвани от Франция - 772 млн. евро, Испания - 680 млн. евро и Германия - около 200 млн. евро.

Най-активни на пазара са били институционалните инвеститори и международните компании, специализирани в инвестирането в хотели. С тяхно участие са извършени 72% от всички транзакции. Около 40% от инвестициите са на собственици извън Европа.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed