28 Март 2024

Вие сте тук

Гърция ще бойкотира споразумението за свободна търговия между ЕС, САЩ и Канада заради сиренето "фета"

05.05.2015

Атина няма да подкрепи търговското споразумение между Канада и Европейския съюз на стойност милиарди долари, ако то не бъде променено така, че да уточнява, че само Гърция може да използва наименованието "фета" за своето солено бяло сирене, съобщи Ройтерс, позовавайки се на офииален гръцки документ.


След пет години трудни преговори Канада и ЕС договориха споразумение за свободна търговия миналата година, но неочакваните спорове по някои аспекти от окончателния текст се засилиха през последните месеци и може да доведат от отлагане на ратификацията.


Гърция ще каже на министрите на търговията на ЕС в Брюксел в четвъртък, че договореният текст не защитава гръцката фета в Канада, тъй като, съгласно условията на споразумението, канадски компании, използващи името "фета" отпреди октомври 2013 г., могат да продължат да го правят.


"Информирахме Европейската комисия за многобройните случаи на присвояване на нашето прочуто сирене "фета" на канадския пазар", написаха гръцки дипломати в нота, подготвена за срещата в четвъртък. Те добавиха, че при това положение "ще бъде изключително трудно, ако не и невъзможно, да подкрепим" споразумението между ЕС и Канада.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed