23 Апр. 2024

Вие сте тук

Гръцки туристически фирми работят нелегално в Банско

19.12.2011

Гръцки туроператори и туристически агенции действат в курорта Банско, без да са регистрирани по българското законодателство. Това съобщиха от Туристическа асоциация банско и поиската от общината съдействие.


 Според местни хотелиери и туроператори през уикендите е пълно с гръцки туристи, водени от гръцки туроператори, които не са регистрирани по българското законодателство. Освен това те настаняват туристи в апартаментни комплекси, които не са категоризирани, което е в разрез с изискванията на закона. Гърците работят с нелицензирани преводачи, екскурзоводи, планински водачи и ски учители, за разлика от българските им колеги.

До края на ноември в държавния регистър на туроператорите са били вписани само 4 фирми – по една от Румъния и Чехия, както и 2 от Словакия.

По закон договори може да се подписват само с туроператори и туристически агенции, които имат право да извършват дейност в страната ни. От организацията настояват общината да засили контрола и изразиха намерение да се борят за равнопоставеност и спазване на закона.

В писмо до кмета на Банско Георги Икономов представителите на туристическия бранш поискаха общината да изпълни дадените от закона правомощия за осъществяване на контрол по спазването на Закона за туризма.

„Наша инициатива е да помогнем на кметството с експерти при тези проверки, защото нямат достатъчно хора за редовни инспекции по спазването на закона за туризма”, заяви Илияна Щерева от туристическата асоциация в най-добрия ни зимен курорт.

 

Наскоро от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти са поставили въпроса за нелегитимната работа на гръцки туроператори и агенти на територията на България пред Комисията за защита на потребителите. От там са получили отговор, че не могат да предприемат мерки срещу фирми, които не са регистрирани според българското законодателство. Излиза, че законът е валиден само за онези, които работят редовно, а за нарушителите има достатъчно вратички, които им позволяват да печелят незаконно и с риск за туристите, коментираха туроператори от асоциацията.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed