28 Март 2024

Вие сте тук

Гранд при за Бурга 63 барел от Винария 2012

16.03.2012

 

Черноморско Злато, Поморие представи в конкурсите на Винария 2012 най-много отличени напитки и получи Бъчвата на Националната Лозаро-Винарска Камара.

 

На международното изложение ВИНАРИЯ 2012 Черноморско злато Поморие за поредна година получи най-голям брой награди - общо 19 златни медала, Златен Ритон за виното Каберне Совиньон и Сира от най-популярната серия на Черноморско злато – Вила Понте. За първи път на Винария се връчи Гранд При в категорията ракии за Бургас 63 Барел.

 

В категорията винено бренди и ракия Поморийският завод отнесе общо 9 златни медала. Отличени бяха Траминер и Барел от серията Бургас 63, Поморийска гроздова, Поморийска мускатова, Бургаска мускатова. За пореден път златен медал получи 33 годишното винено бренди на Черноморско злато. Скоро се очаква и пълната серия брендита от Черноморско злато с различна степен на отлежалост: 5, 7, 12 години в допълнение към познатите 17 и 33 годишни брендита.

 

Награденото с 2 златни медала за реколти 2010 и 2011 вино на Черноморско Злато е Шардоне Гранд При. За първи път е осъществено през 1995 година като творчески експеримент на двама талантливи винари, Шардоне Гранд При съчетава разнородните таланти на Поморие в едно наистина забележително вино. Вина от тази серия печелят 7 награди Златен Ритон на изложения Винария (2001, 2002, 2003, 2008, 2009 и два Ритона през 2010) – връх на качество и постоянство, което никое вино в България не е повторило. Настоящата реколта е 2011 и се нарича Шардоне Гранд При Селекция на Енолога. Виното е с невероятна минерална чистота, която гроздето може да придобие само в района на Поморие. Шардоне Гранд При глези с ванилия, придобита от ферментация в калифорнийски дъбови бъчви, и характерен само за него аромат на препечена филийка хляб, които му придават страхотен баланс и гладък вкус.

 

Златен Ритон се отреди на Червеното вино от серията Вила Понте. Виното е бленд от Каберне Совиньон и Сира, в който таниновият гръбнак и силата на Каберне Совиньон са смекчени от южния плод на сорта Сира. Интензивен и комплексен аромат, с изразени подправки, дим и сушени горски плодове, е съчетан с дискретни нюанси на ванилия и смолисти тонове от съзряването в нови френски дъбови бъчви.

 

Отличия получиха и няколко вина от серията Пентаграм: Шардоне реколта 2011, Каберне Совиньон реколта 2008, Сира реколта 2009, Пино Ноар реколта 2011.

 

Ключът към успеха на вината на Черноморско Злато е 100% собствени лозя. Черноморско Злато притежава повече от 600 хектара собствени лозя от най-известните международни сортове.  Мястото, където се отглеждат лозята, винаги е определящо за виното, защото му придава отличителни черти и формира неговата оригиналност. Лозята в Разбойна, Аспарухово и Трояново са разположени върху места с проветриви почви, от които се получават вина със забележителна елегантност и финес.

 

През последните години Черноморско Злато инвестира над EUR 3 500 000 в оборудване, което подобрява качеството на вината при първична обработка, и в проект за микровинификация, който прави възможно производството на бутикови вина с изключително високо качество, признати в международен мащаб.

 

Всички премиум вина на Черноморско Злато се изработват изцяло на ръка. Собствените лозя дават пълна свобода на майстора – винар да избере оптималното време за бране на гроздето – когато то е напълно узряло. Всички грозда се берат на ръка в малки касетки в ранните хладни часове на утрото. По този начин температурата на гроздето е ниска и се запазва изцяло плодовият му финес, който после се предава във виното.

 

В самото сърце на големия винзавод в Поморие, Черноморско Злато притежава малка и оборудвана с последна дума на техниката микровинарна, където творчеството в създаване на вино никога не спира. От касетките гроздето се поставя на малки сортировъчни маси, където ръчно се подбира, така че само най-добрите зърна отиват за вино.

 

Тази година се навършват 80 години от създаването на първата поморийска винарна - Избата, наследена от Черноморско Злато. Съвременният завод успешно съчетава иновациите и дългогодишната традиция. Една от посоките, в които се работи в „Черноморско злато”, е създаването на купажни вина, съчетаващи силните страни на няколко сорта в превъзходен бленд. Предвижда се създаването на нова серия вина от 3 и 4 сорта, която ще носи името „Солени Хълмове”, предложено в журналистически конкурс от 2011 година. Смесването на различни сортове вина е доказан метод за производство на уникални продукти, някои от които са най-скъпите вина в света. Същият похват е използван и при серията Вила Понте на Поморие с помощта на консултанти от Италия и от Франция.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed