19 Апр. 2024

Вие сте тук

Готова е наредбата за туристическите информационни центрове

09.09.2015

Въвеждат се единни изисквания за условията, на които трябва да отговарят Туристическите информационни центрове в цялата страна.  Изискванията са регламентирани в новата Наредба за единните стандарти и за организацията на дейността на туристическите информационни центрове (ТИЦ) и националната мрежа на туристическите информационни центрове, която вече е публикувана на сайта на Министерството на туризма за обществено обсъждане.

 

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра на министерството, при откриването на изложението „Празници, обичаи, традиции и туризъм”. Събитието се провежда под патронажа на Министерството на туризма и е организирано от кмета.бг и ИА „Фокус“.

 

„Наредбата е важна за дейността на туристическия сектор и общините. Това е поредният подзаконов нормативен, забавен с около 2 години, който министерството успя да подготви в кратки срокове“, каза министър Ангелкова. С подзаконовия нормативен акт се регламентират условията, на които трябва да отговарят туристическите информационни центрове и как трябва те да функционират. наред с изискванията за наличното оборудване, въвеждаме изискване работещите в тях да владеят минимум английски език. Това е важно, защото именно в тези центрове туристът получава директна информация и до голяма степен формират представата на чужденците за нашата страна, посочи Николина Ангелкова.

 

Ще се работи и за създаването на Мрежа на туристическите информационни центрове. Целта е да се развиват силни местни туристически брандове и продукти“, допълни министърът.  

 

След влизане в сила на наредбата всичките около 100 информационни туристически центъра в страната ще трябва да се сертифицират по новите изисквания, ако искат да носят това име и да станат част от националната мрежа. Всеки ТИЦ, преминал през сертификация, ще бъде означен със знак стилизирано „i“ и надпис „Туристически информационен център“. Това ще е гаранция за надеждност на предлаганата информация и качествено обслужване. Освен това сертифицираните центрове ще бъдат длъжни да ползват официалното лого на България в документите и информационните си брошури.

 

До ТИЦ ще трябва да се стига лесно и да има указателни табели за местоположението му на основните входни точки на населеното място. Ако в дейността на центъра са открити нарушения на минималните задължителни изисквания по наредбата,ще бъде налагана глоба, съответно имуществена санкция, от 200 до 1000 лв. При повторно нарушение размерът им се увеличават от 1000 до 3000 лв., предвижда наредбата.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed