28 Март 2024

Вие сте тук

Горещ телефон за нарушения и автомати за обмяна на валута в курортите през лятото

14.05.2012

  На туристическия портал www.bulgariatravel.org ще бъдат публикувани горещите телефони на всички контролни органи, които имат отношение към проверките в българските курорти. На сайта ще се оповестява и актуализира списък на обектите, които нарушават добрите практики и вредят на имиджа на България като туристическа дестинация. Това стана ясно след среща на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев с представители на институциите, които извършват контрол на дейностите и обектите в туризма.

 

След днешния разговор съм спокоен за подготовката на летния туристически сезон, каза още министър Добрев. По негово предложение ще се извършва и координация на проверките през летния сезон, като целта е да се улеснят не само представителите на контролните органи, но и да се отнема по-малко време на проверяваните.

 

За улеснение на чуждите туристи се предвижда в българските курорти да бъдат въведени автомати за обмяна на валута по подобие на банкоматите, стана ясно на срещата. На телефон 02 940 94 00 в ИА „Автомобилна администрация“ целогодишно се приемат сигнали от цялата страна за нелегални таксита. Според министър Добрев е необходимо да се следи по-строго за спазване на пределните цени на таксиметровите фирми, защото недобросъвестни фирми развалят добрия туристически имидж на страната.

 

Сред най-сериозните проблеми в туризма обаче остава продажбата на алкохол без платен акциз. По данни на агенция „Митници“ нелегален алкохол се предлага на туристи и в петзвездни хотели в страната ни. Неплатеният акциз води до по-малки постъпления в държавната хазна, но по-важното в случая е да опазим гостите и да не допуснем да пострадат хора, каза министър Делян Добрев. Той допълни още, че ще инициира разговори с ръководството на Министерството на финансите за повишаване на глобите за продажба и разпространение на нелегален алкохол.

 

Туристи от Русия, Молдова, Украйна и Беларус посещават най-често България с визи, като напоследък интерес към страната ни с цел покупка на имот проявяват и ирански граждани. 16 изнесени визови центъра ще заработят в Русия до средата на юни, като се очаква подобен център да се изгради и в Украйна. През август бъдещи туристи ще очакват и центровете в Кувейт и Иран, увериха министър Дянков от дирекция „Консулски отношения“ в Министерство на външните работи.


На горещ телефон 0700 122 99 Българската агенция по безопасност на храните приема сигнали за нередности в търговски обекти. През изминалата година са проверени 10 хиляди обекта от служители на агенцията, като са затворени 70 от тях.

 

Комисията за защита на потребителите е приела план-програма „Лято 2012“ за превантивен и последващ контрол. Програмата обхваща пет етапа и ще приключи с анализ в началото на месец октомври. Според председателя на КЗП Веселин Златев по традиция по Южното Черноморие се наблюдават повече нарушители на правата на потребители, отколкото на Северното. Около 20 временни приемни ще бъдат разкрити в българските курорти. На телефон 0700 111 22 в комисията се приемат сигнали за нарушения на правата на потребителите.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed