28 Март 2024

Вие сте тук

Германска провинция на път да реабилитира свинското

11.03.2016

Парламентът на северната германска провинция Шлезвиг-Холщайн обсъжда предложение присъствието на ястия със свинско в обществените столови да стане задължително. Консервативни депутати отстояват тезата, че този вид месо "е част от германската култура" и не трябва да бъде премахван заради наплива на мюсюлмански бежанци, предаде ДПА.


Представители на партията на канцлера Ангела Меркел Християндемократически съюз (ХДС), политическата сила инициатор на предложението, заявиха, че свинското е било премахнато от менютата в обществените столови, училищата и детските градини по цялата територия на Шлезвиг-Холщайн от религиозни съображения, както и че е неправилно малцинство да взема връх над мнозинство.


Свинското е неразривна част от германската кухня, а свиневъдството и потреблението на този вид месо играят важна роля в икономиката на провинцията, отбелязва ДПА.


Останалите партии, които са представени в областния парламент, се противопоставиха на предложението за задължително въвеждане на свинското в менютата и го определиха като тактика за спечелване на избирателите, които са обезпокоени от пристигането на мюсюлмански бежанци, чиято религия забранява консумацията на този вид месо.


Предложението също така бе подложено на доста подигравки в социалните мрежи, откакто ХДС го представи на 1 март. Потребители в Туитър започнаха да публикуват съобщения под хаштаг "schweinefleischpflicht" ("задължение за свинско месо").


Ксенофобските настроения са във възход във федералната република, която се справя с приток на мигранти, достигнали около 1 милион души през 2015 г. Над две трети от новодошлите са от страни с предимно мюсюлманско население като Сирия, Афганистан и Ирак, отбелязва ДПА.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed