28 Март 2024

Вие сте тук

Галиполи става музей под открито небе

21.04.2015

Турският полуостров Галиполи ще стане музей под открито небе по повод отбелязването на 100-годишнината от битката при Галиполи, предаде Анадолската агенция.


Според началника на отдела по история на Галиполи към министерството на културата и туризма в Турция Мехмет Гюркан, цитиран от агерцията, на историческите територии са извършени редица подготовки и в момента районът е напълно готов за мероприятията.


Тържествата, подготвяни от Турция за отбелязване на 100-годишнината от победата на турските войски при Чанаккале и Галиполи срещу силите на Антантата, започнаха още през март. Кулминацията ще бъде на 24 и 25 април, когато тържествата ще преминат под патронажа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.


Анадолската агенция информира, че достъпът до паметника Анъткабир, издигнат в чест на жертвите от битката, ще бъде неограничен на 24 април.


Турското министерство на културата и туризма е разработило проект, озаглавен "Галиполи на 360 градуса", чрез който интернет-потребители от цял свят ще могат да гледат онлайн честванията на 24 април. Проектът е реализиран чрез Гугъл стрийт вю (Google Street View).

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed