19 Апр. 2024

Вие сте тук

В Румъния забраниха пушенето в барове и ресторанти

15.12.2015

Закон, забраняващ пушенето в затворени обществени пространства, беше гласуван днес от Камарата на депутатите в румънския парламент, която е решаващият орган в случая, съобщава информационният сайт Зиаре.


Проектът бе приет със 164 гласа "за", 20 гласа "против" и 26 въздържали се и ще влезе в сила, след като бъде обнародван от президента Клаус Йоханис.


Законът предвижда пълна забрана на пушенето в ресторанти, барове, заведения, както и други затворени пространства, като работни места, здравни и учебни заведения - както частни, така и държавни. Освен това пушенето се забранява и на места, предназначени за детски игри.


Затворените пространства, в които продължава да бъде разрешено пушенето, са специално предвидените за тази цел помещения, които отговарят на редица условия, включително да бъдат снабдени с подходящи вентилационни системи и пепелници. Пушенето остава разрешено и в затворническите килии, отбелязва Зиаре.


За неспазване на забраната законът предвижда глоби между 100 и 500 леи (еврото се разменя за 4,50 леи) за физически лица и между 5000 и 15 000 леи за юридически лица, а баровете и клубовете може да бъдат затворени, ако се установи, че не зпазват регламента.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed