19 Апр. 2024

Вие сте тук

Въвеждането на шенгенски визи в България можело да ощети руските туроператори

27.01.2012

Решението на българското правителство да се признаят шенгенските визи за туристите от Русия може да ощети руските туроператори. Такова опасение се изразява в туристическия портал ТУРПРОМ, който заедно с други руски медии тези дни коментира постановлението на Министерския съвет. Според изданието това може да доведе до увеличаване броя на руските туристи, които си правят самостоятелно резервации в хотелите, заобикаляйки туроператорите. Досега това беше невъзможно, защото визи за частни пътувания се издаваха само при наличие на специална покана от българска страна. Наличието на шенгенска виза ще премахне това ограничение.

Друго опасение на туроператорите е, че засега не е ясно дали в постановлението става въпрос за мултивизи, които се издават от твърде ограничен брой европейски държави /например, Финландия/, или пък е валидно и за еднократните шенгенски визи. Те изразяват пожелание всички неясни моменти да бъдат разяснени в близко време.

Като цяло коментарите в руската преса са твърде положителни. Според туроператорите това ще увеличи броя на руските туристи в България и ще опрости оформянето на документите им. Особено благоприятно е решението за жителите на Петербург и Калининград, които разполагат с отворени шенгенски мултивизи и ще могат без проблем да пътуват до българските курорти. Въвеждайки този режим, българите всъщност ще „отхапят“ от туристопотока към европейските държави, които са издали тези визи, коментира туроператор, който работи на българския пазар, коментира Турпром. Изданието цитира данни на българското посолство в Москва, според което се очаква 20% ръст на туристопотока след влизането в сила на решението.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed