24 Апр. 2024

Вие сте тук

Връчват дипломи на студенти във Франкофонската програма „Албена” към НБУ

10.04.2012

  Четиридесет студенти от Випуск ‘2011 ще получат дипломите си за степен бакалавър за специалност „Мениджмънт на хотелиерство и ресторантьорство”, съобщи директорът на Франкофонската програма по туризъм на НБУ в Албена Славянка Стамова. Церемонията ще се състои на 27 април – петък, от 16 часа в конферентната зала на петзвездния хотел „Фламинго Гранд”. На тържествения момент ще присъстват декани от Нов български университет, директори на факултети, представители на община Балчик, бивши и настоящи преподаватели на МХР-НБУ-Албена. Специален гост ще бъде Жан Мишел Арну - представител на Министерството на образованието на Република Франция и съучредител на Франкофонска програма - Албена към Нов български университет.


През 2003 г. Славянка Стамова бе удостоена с най-висшия орден за развитие на международното сътрудничество, който Министерството на образованието на Франция й връчва и тя става "кавалер на академичните палми на Франция", носител на Наполеонов орден.
Завършила е френска филология, а по-късно преподава 19 години в езикова гимназия "Гео Милев" в гр. Добрич, където през 1981 г. основава френската секция в дотогавашната немска гимназия. В сферата на туризма навлиза за първи път през 1994 г., когато в курорта Албена пристигат първите френски туроператори. По-късно заминава за Ница, където специализира ресторантьорство във висшето хотелиерско училище "Пол Ожие".


През 1997 г. изпълнителният директор на Албена АД Красимир Станев я насочва към френското образование. Той сключва договор за съвместно обучение с университета "София Антиполис" в Ница. В първия випуск студентите са само 11, всички стипендианти на "Албена" АД. Оттогава датира и тясното сътрудничество между бизнеса и образованието, един от основните плюсове на програмата.


Франкофонската програма навършва 15 години през тази година. Първоначално тя е съществувала като част от Международния институт по туризъм в Албена (Холандски колеж), но от 2004 г. става част от структурата на Нов български университет. Първият ú френски партньор е университетът "София Антиполис", Ница, но през 2000 г. по сигнал на туристическия бизнес се оказва, че обучението е твърде теоретично и има нужда от повече практика и досег с реалното хотелиерство. Така се стига до съвместната работа с висшето хотелиерско училище "Пол Ожие" в Ница.


В учебния план на програмата има застъпени много практически стажове, част от които задължително се провеждат  във Франция. До момента над 1000 студенти от България, Македония, Франция, Русия, Казахстан и др. държави са получили дипломи по програмата.


От декември 2011 до февруари 2012 година 102 от 200 студенти са практикували във Франция. Мнозина от възпитаниците на програмата са с трудови договори в четвърти курс, споделя Стамова. 95% от завършилите студенти намират реализация.


„Това е единствената програма в България, която съчетава теория, практика и стаж. Това е и най-успешният проект на министерството на образованието във Франция за висше професионално образование по хотелиерство и ресторантьорство”, посочи още Стамова.


Тя е категорична, че стажовете допринасят за адаптирането на български специалисти към професионалната среда, която ги очаква.  Желанието за по-висша форма на обучение е причината да се потърси  партньорство с нов френски университет. Така се стига до създаването на бакалавърска програма с четиригодишно обучение, като френския университет "Мирай", Ница, предоставя френска диплома за професионално обучение (liscence professionnelle), а НБУ дава акредитирани български дипломи за степен бакалавър.


Френската диплома BTS, която получават студентите след успешното завършване на програмата, е национална диплома на Министерството на образованието на Франция. Програмата в Албена е единствената образователна BTS програма извън Франция, а изпитният й център e във френското посолство в София. 


На тържественото връчване на дипломите в края на месеца са поканени всички бивши и настоящи възпитаници на франкофонската програма.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed