20 Апр. 2024

Вие сте тук

в."Пари": Пълен хаос с легловата база в туризма

08.09.2011

Броят на туристическите легла в България е гореща тема в последните седмици, след като министър Плевнелиев откри гигантските разлики в данните. Хората от този бранш обаче много добре знаят как е възможнотова. Просто никой не се е захванал да разрови и реши проблема. Това пише днес вестник "Пари" в подборка от материали с общо заглавие "Статистика до доказване на противното". Вестникът акцентира върху няколко отрасъла, в който официалните данни тотално се разминават с реалната действителност - товарни превози, винопроизводство, безработица и леглова база в туризма.

Проблемът идва от това, че висококатегорийните обекти - 4 и 5 звезди, се категоризират в МИЕТ, а останалите - в общините, но те не обменят данни помежду си.

От НСИ пък броят само това, което им се подава на доброволен принцип. Логично, то не е много. Така например от НСИ отчитат едва 60 000 легла за цялата Бургаска област, докато според бранша само в ивицата Равда - Св. Влас има поне 350 000 легла, а в цялата страна броят от години надхвърля един милион, казва Румен Драганов от Института за анализи и оценки в не са регистрирани и не влизат в статистиките, тъй като не са категоризирани или дори работят без нужните документи, пише вестникът.

Друг фактор са хитрите номера на някои собственици, които декларират по-малък брой легла от реалните, както и по-малък брой отседнали туристи. По този начин си спестяваха данъците преди време, когато туристическата такса се плащаше на брой туристи. Номерът минава и сега, когато туристическият данък е на брой легла.

А къде е контролът на органите, защо никой не брои, пита вестникът? Експертите от министерството минават еднократна проверка при категоризация.
Ако хотелът обаче в следващите години построи допълнителни крила и завиши неколкократно капацитета си, това не се отразява на статистиката. Общините пък по-скоро дори не си правят труда да проверят обекта, който категоризират, нищо че след това губят приходи от укрит данък. В уравнението трябва да се сложат и стотиците апартаментни комплекси, които едва наскоро бяха разписани като туристически обекти и техните десетки хиляди легла не попадат в нито една статистика.

Като прибавим към това и факта, че България е единствената страна, която брои като туристи и екскурзиантите (които прекарват един ден в страната, но не нощуват), става ясно, че на хартия България посреща много повече туристи и има много по-малко легла. Да се чуди човек как държавата успява да прави сметки и планове за този отрасъл. Всъщност...не успява, заключава в."Пари".

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed