24 Апр. 2024

Вие сте тук

Български туроператори могат да посетят Узбекистан в рамките на бизнес тур за привличане на партньори

04.10.2011

  Български туроператори ще могат да посетят Узбекистан и да проучат възможностите за бизнес-партньорства от 1-ви до 15-ти ноември, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Разходите им за транспорт ще бъдат поети от узбекската страна. За това се договориха на среща в Ташкент министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и председателят на Националната компания Узбектуризъм Рустам Мирзаев. Министър Трайков е на посещение в Узбекистан в рамките на обиколката си в страни от Кавказко-Каспийския регион.

Ноемврийският тур е четвърти за тази година специализиран тур за професионалисти, с който азиатската държава представя туристическия си потенциал и едни от най-атрактивните си дестинации - Бухара и Самарканд. „Това е добра възможност за българският бизнес, тъй като периодът съвпада с провеждането на ежегодното туристическо изложение в Ташкент (2-4.11.2011 г.), подчерта министър Трайков. По думите му, в рамките на изложението, МИЕТ и Узбектуризъм могат да организират среща на туроператори от двете страни, на която българските компании да представят свои продукти и да разкрият туристическия потенциал на България.

Министър Трайков изтъкна предимствата на дестинацията България за узбекските туристи – разнообразно предлагане, доброто съотношение качество – цена, наличие на две големи летища на Черно море, което е удобна алтернатива на курортите на съседните ни страни. Удобство е и владеенето на руски език от голяма част от българите, което премахва и езиковата бариера за узбекските туристи, допълни Трайков.

По рано, по време на срещата си с министъра на икономиката на Узбекистан Галина Саидова, министър Трайков постави въпроса за възможностите за осъществяване на чартърни полети между двете страни и улесняване на процеса по издаване на визи за туристите.

Българският бизнес от текстилния бранш също има възможност да представи своя продукция на голямо текстилно изложение в Ташкент, в което ще участват повече от 40 държави. То ще се проведе през октомври (12 – 13.10.2011 г). Министър Трайков подчерта добрите традиции на българската текстилна индустрия и необходимостта от доставка на суровини за производство.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed