20 Апр. 2024

Вие сте тук

Българските хотели и ресторанти лицензират музиката, която звучи в обектите им

17.07.2010

THExperts

ПРОФОН и БХРА подписаха рамково споразумение за уреждане на правата при публично изпълнение на звукозаписи и музикална видеопродукция

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и сдружението на музикалните продуценти и артист-изпълнителите - ПРОФОН, сключиха Рамково споразумение за уреждане на правата на звукозаписите и музикалните видеозаписи, които звучат в българските хотели и ресторанти. То бе подписано и оповестено официално на 16 юли в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в присъствието на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов и зам.-министъра на културата Димитър Дерелиев. Това е голяма крачка за нормализацията на икономическата среда у нас в областта на авторското право и сродните му права, отчетоха от ПРОФОН и БХРА.

Споразумението е резултат от активни дискусии в последните няколко месеца, с посредничеството на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на културата. Рамковото споразумение е за срок от четири години и включва взаимно приемливи параметри, по които членовете на БХРА и техните наематели да сключат индивидуални договори и да получат лицензия за публично изпълнение на музикални звукозаписи и видеозаписи от ПРОФОН, вкл. до зимния туристически сезон 2013/2014.

„С настоящето споразумение правим стратегическа стъпка за ефективно прилагане на закона при използването на нашия защитен репертоар от ползватели, които години наред пренебрегваха законовите си задържения към музикалната индустрия. Преговорите не бяха лесни, но успешният им край говори за баланс и компромисно поведение и от двете страни”, коментира Ина Килева, изпълнителен директор на ПРОФОН.

„За нашите членове – правоносители от България и целия свят, това споразумение е врата към сектор на потребление на музика с огромен потенциал. Добрият мениджър от туристическия бранш знае, че музиката придава уникална добавена стойност на всеки обект и услуга, и носи допълнителни преимущества за бизнеса му. Щастливи сме, че в лицето на представителите на БХРА, българската хотелиерска и ресторантьорска гилдия най-сетне демонстрира европейско поведение и практики, дава тон в сектора и става част от една цивилизационна общност на уважение към правата върху интелектуална собственост”, добави още Ина Килева.

Според Закона за авторското право и сродните му права, всички обекти, където се извършва търговска дейност и звучи музика (т. нар. публично изпълнение) следва да уредят правата за това с дружество за колективно управление на правата, каквото е ПРОФОН. Това включва както ресторанти, клубове, дискотеки, хотели, заведения за бързо хранене, така и магазини, супермаркети, кафенета, търговски и спортни центрове, козметични и фризьорски салони и др. Всички международни изследвания на потребителските нагласи са единодушни, че клиентите се чувстват по-добре, когато са на публични места, на които звучи музика, а в някои случаи дори са склонни да харчат повече. В същото време приятният аудио фон на работното място увеличава продуктивността и мотивацията на служителите. В областта на туризма пък, музиката е важна част от качеството на предлаганите услуги.

ПРОФОН е най-авторитетното дружество в България, което управлява сродни музикални права – правата на продуцентите и артистите-изпълнители в сферата на публичното изпълнение. Дружеството представлява огромен национален и международен каталог, включващ репертоара на знакови български продуценти и изпълнители, както и каталозите на големите международни мейждър и независими звукозаписни компании. По силата на двустранни международни договори със сродни организации ПРОФОН гарантира защитата на правата на огромен брой световни продуцентски компании и изпълнители.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed