29 Март 2024

Вие сте тук

Българи участваха в историческа възстановка в Рим

21.04.2011

„Първа тракийска кохорта" от Групата за исторически възстановки участва в една от най-мащабните исторически възстановки в света в Рим, съобщи Дарик нюз.Фестивалът е най-голямото събитие за римски исторически възстановки, проведе се за девета година и прослави 2 764-та годишнина от основаването на Вечния град. 50 групи за възстановки от цяла Европа влязоха в ролята на римляни и на варвари.

Сред хилядите възстановчици, наречени реенактори, се представиха и българските участници. Групата е създадена преди две години и пресъздава епохата от Първи век след Христа, когато легионерите от VIII Августов Легион създават легионния лагер Нове и включват Мизия в Римската империя.

В Рим двадесет и пет българи съставиха едната от трите групи, избрани да защитават честта на града по време на възстановка на битка между римляни и гали. Спектакълът завърши с очаквана победа на римляните. След края на драматичната битка се развяха български знамена и се разнесоха викове „българи-юнаци" от десетки български туристи, свидетели на представлението.

Италианските организатори съобщиха, че е имало интерес за участие във фестивала от още много групи от Европа, включително и на две групи от България, но те не са отговаряли на строгите критерии за предварителна селекция на участниците. Любопитно е, че заради използването на бутафорни оръжия от пластмаса, очила и съвременни обувки, от парада в последния момент бяха отстранени две от групите.

Всички българи, които биха искали да видят на живо Първа Тракийска Кохорта, но не могат да посетят Рим, ще имат шанс да видят кохортата през месец май. Тогава тя ще изнесе спектакъл съвместно с реенактори от 5 държави по време на Фестивала на античното наследство "Орел на Дунава" в Свищов.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed